Antena 3 a făcut un demers pentru a aflat cât de sănătoate sunt căpșunile din comerț pe care sute de mii de români le achiziționează. Potrivit rezultatelor obținute, un sortiment din cele cinci era stropit cu o substanţă anti-mucegai peste limita legală.

În acest context, Institultul de Cercetări Alimentare a notificat autorităţile pe motiv că această depăşire reprezintă un risc pentru sănătate. Sursa citată mai precizează că în fața camerelor de filmat, inspectorii sanitari veterinari susțineau că au luat măsurile necesare, fără a preciza însă ce amendă ar fi primit magazinele, dar și ce cantitate a fost retrasă de pe piață.

Totodată, Antena 3 subliniază faptul că aceștia au transmis supermarketului că nu este nevoie ca toate căpșunile vizate să fie retrase de la raft, în contextul în care ANSVSA consideră că ele pot fi consumate, atunci când marja de eroare a măsurătorii scade.

Prima oprare făcută de reporterii de la Antena 3 a fost la un supermarket, unde au fost achiziționate mai multe sortimente de căpșuni. Mai exact, au fost cumpărate căpșuni ecologice din România, dar și căpșuni care nu sunt ecologice, ele fiind importante din Grecia.

Căpșunile conțin tiofanat metil peste limita admisă

La finalul cumpărăturilor, reporterul Antena 3 alături de un specialist din domeniu au mers la laborator cu cinci probe de căpșuni astfel: două din supermarket, trei din piață, dar și căpșuni ecologice de import și românești.

În ceea ce privește modul de testare, pentru a vedea ce conțin căpșunile au fost îndepărtate condițele, iar fructele au fost făcute pastă cu un mixer de bucătărie. După trei zilei, specialiștii s-au întors pentru a vedea rezultatele.

Potrivit sursei citate, au fost descoperite patru pesticide la o serie de căpșuni, ele fiind fungicide. Totodată, se pare că unul dintre pesticide, mai exact tiofanat metilul a fost descoperit peste limita legală, într-o cantitate de 180 mg/kilogram, iar limita legală este de 100mg/kg.

Un specialist din domeniu a explicat cât de periculoase sunt aceste căpșuni când sunt consumate, dar și ce efecte pot avea.

„Dacă aceste substanțe nu sunt folosite corespunzător și depășesc limita, pot determina chiar la persoana sănătoasă afectarea tiroidiană, sau afectarea hepatică”, a spus acesta pentru Antena3.