97-12291-oskar5.jpgGroupama, societate franceză de asigurări, pentru că a cumpărat – cu o sumă estimată (de surse din piaţă, citate de agenţia Mediafax) la 350 de milioane de euro – compania Asiban. Aceasta a subscris anul trecut prime de asigurare în valoare de 186 de milioane de euro. Anterior tranzacţiei, Groupama avea în România o cotă de piaţă de 4%, în urma preluării, în octombrie 2007, a BT Asigurări; ca urmare a preluării Asiban, această cotă a urcat la 13%. Acţionarii Asiban erau BCR, BRD-GSG, Banca Transilvania şi CEC.

97-12292-oskar4.jpgICRNY (Institutul Cultural Român din New York), pentru iniţiativa organizării celei mai ample retrospective a filmului românesc din SUA. Manifestarea, intitulată „Shining Through a Long, Dark Night: Romanian Cinema, Then and Now“, este organizată de ICRNY în colaborare cu Film Society of Lincoln Center, între 16 şi 27 aprilie. Vor fi proiectate zece filme realizate înainte de 1989 şi opt aparţinând unor tineri regizori. Peliculele au fost refăcute special pentru acest eveniment, cu sprijinul CNC, al Arhivei Naţionale de Film, MAE şi al Ministerului Culturii.

97-12293-oskar3.jpgdufa DEUTEK, producător de vopsele, pentru că a cumpărat compania Bengoss Comimpex, care comercializează mortare uscate sub marca Bauleiter. Valoarea tranzacţiei a fost de 18,9 milioane de euro. düfa DEUTEK este controlată de fondul de investiţii Advent International. Compania a înregistrat în 2007 o cifră de afaceri de circa 30 de milioane de euro. Bengoss Comimpex a avut anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ nouă milioane de euro.

97-12294-oskar2.jpgDelhaize, grup belgian de retail, pentru că a achiziţionat, cu 18,6 milioane de euro, lanţul de supermarketuri La Fourmi de la fondul privat de investiţii grec Global Finance. Cele 14 unităţi La Fourmi, situate toate în Bucureşti, se adaugă astfel celor 23 de unităţi Mega Image (dintre care 20 se află în Capitală, două în Constanţa şi unul în Ploieşti). În 2007, lanţul La Fourmi a avut venituri estimate la 30 de milioane de euro.

97-12295-oskar1.jpgASPI (Asociaţia Studenţi şi Profesionişti IT&C), pentru că a lansat cea de-a patra ediţie a programului „Stagii pe bune“, cel mai amplu program profesional destinat studenţilor din domeniul IT&C din România. ASPI estimează pentru acest an un număr de 350 de stagii în cadrul a 45 de companii, între care Freescale, Adobe, BitDefender, Oracle, IBM sau Procter&Gamble. Programul se desfăşoară în Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj, Braşov şi Sibiu.

Capital – Editia nr.14, data 9 aprilie 2008