Prim-ministrul Ludovic Orban a participat marţi la inaugurarea lucrărilor pentru o investiţie de 50 de milioane de euro în ţara noastră în industria de apărare. Cu această ocazie, şeful Guvernului a transmis că programul de înzestrare a Armatei trebuie să genereze o relansare a industriei de apărare din România, atât prin firme autohtone, cât şi prin firme partenere.

„Astăzi se inaugurează oficial lucrările pentru realizarea unei investiţii într-o capacitate de producţie în România, o investiţie care valorează aproximativ 50 de milioane de euro, investiţie care va crea în primă fază 200 de locuri de muncă directe în această capacitate de producţie, dar, de asemenea, prin toate contractele cu furnizori autohtoni va genera dinamică economică, locuri de muncă suplimentare.

Un program pe 10 ani pentru înzestrarea Armatei, care prevede alocarea a 90 de miliarde

Această investiţie este realizată în cadrul offsetului aferent contractului de înzestrare a Armatei Române cu vehicule produse de IVECO Defence. Trebuie să mai spun încă o dată care este politica Guvernului pe care-l conduc – fructificarea programului de înzestrare a Armatei, un program pe 10 ani de zile, care prevede alocarea unei sume de 90 de miliarde, aproximativ, pentru dezvoltarea capabilităţilor defensive, pentru creşterea capacităţii Armatei Române de a face faţă oricărei provocări.

Acest program de înzestrare în viziunea noastră trebuie să aducă investiţii în cadrul politicilor de offset care să crească capacităţile de producţie din România, care să asigure transfer tehnologic, care să dezvolte, de asemenea, noi capabilităţi de inovare, de cercetare şi de dezvoltare. Programul de înzestrare trebuie să genereze o relansare a producţiei de apărare din România, atât prin firme autohtone, cât şi prin firme partenere în cadrul acestui program de înzestrare a Armatei”, a declarat Ludovic Orban, prezent la Petreşti, judeţul Dâmboviţa, pentru prezentarea proiectului companiei IVECO privind realizarea fabricii de asamblare autocamioane.

Contract pentru modernizarea avionului de fabricaţie românească „Şoim”

Premierul Orban transmite că a fost deja semnat un prim contract important, în cadrul programului de înzestrare, la întreprinderea de Avioane Craiova, în valoare de 57 de milioane de euro pentru modernizarea avionului de fabricaţie românească „Şoim”.

„Astăzi continuă această politică de dezvoltare industrială aferentă programului de înzestrare a Armatei Române prin această investiţie, o investiţie extrem de importantă, pentru că nu numai că va genera locuri de muncă, dar va aduce tehnologie. (…) De asemenea, foarte mulţi români vor parcurge etape de training, astfel încât să-şi dezvolte abilităţile şi capacitatea de a mânui aceste utilaje moderne”, a declarat Ludovic Orban.

Cartierul general al IVECO pentru Europa Centrală şi de Est va fi la Bucureşti

Totodată, premierul a salutat decizia companiei IVECO de a se stabili ca şi centru regional în România, la Bucureşti, de a-şi înfiinţa, practic, „cartierul general” în ţara noastră pentru Europa Centrală şi de Est.

„Sunt convins că această investiţie este o investiţie serioasă, va fi urmată de alte investiţii serioase, care să genereze dezvoltare economică pentru România, care să creeze locuri de muncă bine plătite, pentru că se ştie că în industria de apărare, din cauza tehnologiilor ridicate ca nivel, mâna de lucru este o mână cu pregătire superioară şi salariile în industria de apărare sunt salarii peste medie”, a spus Orban.

Şeful Executivului a subliniat, totodată, „colaborarea economică remarcabilă” dintre Italia şi România, scrie Agerpres.

„În România sunt zeci de mii de firme, sunt cel puţin 24 de mii de firme active cu capital italian, care au dezvoltat afaceri în România, care au creat locuri de muncă. De asemenea, trebuie să ştiţi că şi în Italia sunt aproximativ 26.000 de societăţi care au cel puţin un acţionar român şi vreo câteva zeci de mii de întreprinderi individuale care au fost realizate de români. Italia este al doilea partener comercial al României, după Germania, şi Italia este un prieten atât în colaborarea economică, cât şi în colaborarea în toate celelalte domenii de activitate, între România şi Italia existând o relaţie de prietenie şi de parteneriat extrem de important”, a mai declarat Orban.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea