Operațiune uriașă împotriva exploatării forței de muncă, în Austria. Printre victime se află și români

Campania pentru combaterea traficului de persoane în scopul exploatării forței de muncă a avut loc la nivel european. Potrivit raportului publicat miercuri de Oficiul Federal de Poliție Criminală (BK) au fost arestate 7 persoane în Austria și identificate 22 de victime, printre care și români. Amintim că rapoarte similare au fost publicate în 23 de țări, campania de o săptămână fiind coordonată de Europol.

Oficiul Federal de Poliție Criminală informează că această formă de trafic de persoane se poate găsi, cel mai des, în construcții sau turism, având în vedere că în aceste domenii lucrează persoane cu calificări reduse. Infractorii profită atât de lipsa de educație a victimelor, cât și de pandemia de coronavirus care a dus la pierderea locurilor de muncă pentru un număr crescut de oameni.

Peste 20 de victime doar în Austria

Ziarulromanesc.at informează că în perioada 31 mai – 6 iunie au fost desfășurate acțiunile de concentrare la nivel european, în cadrul Empact, platforma europeană multidisciplinară împotriva amenințărilor penale. Acțiunile au purtat numele de ”Zile de acțiune comună” și au avut scopul de a iniția sprijinul și protecția victimelor.

În Austria, măsurile au fost puse în aplicare de către BK în cooperare cu oficiile de poliție penală de stat și oficiile regionale, precum și cu sprijinul poliției financiare și al inspectoratelor de muncă. Accentul a fost pus pe controale în industria construcțiilor și a turismului, pentru care au fost detașați 154 de ofițeri, notează sursa anterior citată.

În urma celor 368 de verificări au fost descoperite 22 de victime, dintre care 17 femei și 5 bărbați. Victimele provin din Moldova, România și Guineea.

În cele 23 de țări unde s-au făcut controale, 229 de persoane au fost arestate, dintre care 73 pentru trafic de persoane și au fost identificate 630 posibile victime ale traficului de persoane. Un total de 4.897 de locații au fost verificate, 16.532 de vehicule și 56.251 de persoane au fost verificate, deschizând peste 700 de noi investigații, 130 legate de traficul de persoane, spune sursa anterior menționată.

Sursă foto: Dreamstime