‘Astăzi este clar că Slovenia poate repune pe picioare sectorul său financiar fără a apela la partenerii europeni pentru un program de ajutor’, a menţionat comisarul Rehn într-un comunicat.

‘Când Comisia Europeană a ajuns acum opt luni de zile la concluzia că Slovenia suferă din cauza unor dezechilibre macroeconomice excesive, am subliniat că situaţia poate fi încă gestionată, cu condiţia ca autorităţile slovene să ia decizii importante rapid’, a adăugat el. ‘Acest lucru s-a întâmplat, deşi au rămas provocări importante’, a mai precizat Rehn.

Comisarul european pentru afaceri economice a salutat ‘aplicarea eficientă a strategiei pentru repunerea pe picioare a sectorului bancar’, văzând în aceasta ‘un răspuns convingător şi solid la una dintre principalele provocări ale ţării’. De asemenea, înaltul oficial UE şi-a exprimat satisfacţia pentru agenda de reforme mai largă aplicată în Slovenia, care a cuprins privatizări şi reforme în mediul de afaceri.

Conform rezultatelor testelor de rezistenţă supravegheate de UE şi anunţate joi de banca centrală, Slovenia are nevoie de aproape 4,8 miliarde de euro pentru recapitalizarea sectorului bancar în criză.

Slovenia, în recesiune din 2011 şi care se pare că nu va depăşi acest moment decât în 2015, a fost frecvent menţionată drept una dintre potenţialele candidate la un ajutor european după Cipru.
SURSA: Agerpres