Postările cu maşinile mai scumpe au înregistrat o evoluţie mai modestă, de până în 20 la sută, ceea ce arată că reducerea nivelului taxei de poluare în 2012 a încurajat importul de maşini mai ieftine şi foarte probabil în 2013 vor fi importate şi mai multe maşini cu preţuri de până la 2.000 de euro, cele mai multe dintre acestea fiind EURO 1 şi EURO 2, apreciază administratorul portalului, Attila Okanyi, director operațional al Allegro Group România.

Acesta consideră că există semnele încurajatoare în sensul că, probabil, cei care şi-au înmatriculat maşinile vechi (preponderent EURO 1 şi EURO 2) în Bulgaria le vor transcrie în România, deci măcar se reduce pericolul reprezentat de aceste maşini fără RCA valabil şi cu ITP expirat.

‘În 2012, ponderea maşinilor neînmatriculate în România era de 27% (din totalul anunţurilor), însă în ianuarie-februarie 2013 această pondere a scăzut la 19%, deci proprietarii acestora probabil aşteaptă să le înmatriculeze în România înainte de a le scoate la vânzare, aşteptându-se să poată obţine un preţ mai mare’, arată Okanyi.

Oficialul Allegro Group România consideră că timbrul auto se bazează pe aceeaşi schemă ca şi variantele precedente ale taxei de poluare şi s-a schimbat doar algoritmul de calcul, rezultatul fiind doar un nivel diferit al taxei faţă de cel valabil în 2012, deci nimic nou.

‘Guvernul nu va încasa mai mulţi bani din timbrul de mediu, dimpotrivă, preconizăm scăderea veniturilor (probabil Guvernul contează pe banii proveniţi din timbrele plătite de cumpărătorii maşinilor deja înmatriculate, dar pentru care până acum nu s-a plătit taxa, însă este puţin probabil ca acest lucru să se întâmple. Vânzările de maşini noi nu vor beneficia în urma noului timbru de mediu, cuantumul acestuia pentru motorizările EURO 3 şi EURO 4 nemodificându-se substanţial şi oricum, concurenţii autoturismelor noi sunt cele EURO 5 pentru care timbrul rămâne la acelaşi nivel ca şi taxa actuală, or maşini cu motoare EURO 5 sunt pe piaţă din 2009, deci ai de unde alege. Proprietarii maşinilor înmatriculate în România înainte de 1 ianuarie 2007, în special a celor cu motorizări EURO 3 şi 4, se află într-o situaţie extrem de dificilă, valoarea timbrului de mediu ajungând deseori la valori care reprezintă peste 50% din preţul maşinii. De exemplu, la un Logan 1.4 EURO 3 din 2004 timbrul de mediu este 1.117 euro dar maşina nu valorează mai mult de 2.500 euro’, a sublinat Okani, într-o conferinţă pe tema pieţei auto second-hand.

SURSA: Agerpres