În cadrul Reuniunii Internaţionale a Petrolului din Nigeria (NIPS), Timipre Sylva, a declarat că după desfăşurarea unor activităţi de prospecţiune, a fost relevat prezenţa unui zăcământ de petrol de dimensiuni foarte mari. De asemenea, a fost confirmată şi importanţa structurii geologice a regiunii, din punct de vedere a resurselor energetice, relatează Hotnews. Ministrul nigerian a prezentat date cu privire la lucrările de prospecţiune care durează de mai mulţi ani şi că acestea au avut rezultate pozitive, descoperindu-se resurse foarte importante.

Conform declaraţiilor ministrului Sylva, rezerva de petrol a crescut din 2002 până în 2007 de la 22 miliarde de barili la 37 de miliarde, urmând ca din 2007 până în prezent rezerva să crească la 37.5 miliarde de barili. Rezervele de petrol din Nigeria reprezintă 3.1% din rezervele mondiale.

„În 2002 aveam o rezervă de petrol de 22 de miliarde de barili. Această cantitate a crescut la 37 de miliarde de barili în 2007. Din 2007 până în prezent, am ajuns la 37,5 miliarde de barili”, a declarat Timipre Sylva, potrivit Adevarul. Deşi Nigeria prezintă o oportunitate foarte mare pentru investitorii străini, incă există probleme economice si de securitate, a mai declarat ministrul nigerian.

Capacitatea de productie din Delta Nigerului este scăzută din cauza luptelor şi a sabotajelor produse de grupările armate din zonă. Statisticile arată că din cei 1.5 milioane de barili ce ar putea fi exploataţi zilnic, o treime nu sunt utilizaţi. În 2017, cel puţin 50 de oameni şi-au pierdut viaţa într-un atac din regiunea Borno, iar membri ai unei echipe de prospecţiune au fost răpiţi de militanţii Boko Haram.