Gigantul rus Lukoil a lansat o serie de previziuni în ceea ce priveşte evoluţia pieţei petrolului în perioada 2020 – 2035. Potrivit raportului Lukoil, preţul petrolului va depinde de hotărârile luate la nivel mondial pentru combaterea încălzirii globale, de deciziile geostrategice şi de evoluţia dolarului american.

În plus, specialiştii ruşi au creionat trei scenarii de bază ce ne-ar putea face o imagine asupra acestei pieţe pentru următorii ani.

Scenariul 1 – 90 de dolari/baril

Cererea mondială revine pe un trend ascendent începând din 2025 până în 2035, provocând o creștere a prețului la petrol la 90 de dolari/baril. Acest scenariu presupune o reducere considerabilă a discrepanțelor privind consumul de energie pe cap de locuitori între țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare.

Scenariul 2 – 70 de dolari/baril

Piața petrolului se va echilibra, atfel că barilul va fi cotat cu 70 de dolari, valoare care va cunoaște o stabilitate pe termen lung, cu mici oscilații nesemnificative. Acest scenariu evolează într-un context mondial previzibil, unde industria mondială a energiei va respecta programele naționale și planurile pe termen lung ale companiilor.

Scenariul 3 – 50 de dolari/baril

În virtutea acestui scenariu, prețul petrolului coboară la 50 de dolari/baril, pe fondul scăderii interesului pentru explorarea de noi zăcăminte, urmare a eforturilor suplimentare decise în vederea stopării fenomenului încălzirii globale și a investițiilor în surse alternative de energie, potrivit dcbusiness.ro.