Danemarca și-a actualizat, recent, lista cu locuri de muncă în care pot fi angajați lucrători străini. De altfel, este ultima țară care și-a relaxat regulile privind imigrația, în încercarea de a atrage angați de oriunde din lume, potrivit Euronews.

Prin scăderea cerințelor legate de salariul minim, extinzându-și schema rapidă a permiselor de muncă și oferind mai multe locuri de muncă pentru străini, națiunea scandinavă facilitează companiilor daneze angajarea lucrătorilor din afara UE. De asemenea, studenților străini care studiază în țară li se acordă acum o perioadă extinsă de căutare a unui loc de muncă, după absolvirea studiilor universitare. Modificările la Legea daneză privind străinii, aprobate de parlament in luna martie, au intrat în vigoare la 1 aprilie.

Ce locuri de muncă sunt disponibile acum străinilor

La fel ca multe țări din Europa, Danemarca se confruntă cu lipsa forței de muncă. În primele trei luni ale anului 2022, 42% dintre companiile din Danemarca au raportat probleme de recrutare, potrivit Comisiei Europene. La 1 iulie, Danemarca și-a actualizat „Lista pozitivă pentru persoanele cu studii superioare” și „Lista pozitivă pentru lucrătorii calificați”, care detaliază job-urile care se confruntă cu o penurie de angajați. Cei care au succes vor fi supuși acelorași condiții de angajare ca și cetățenii danezi.

Danemarca duce lipsă de profesioniști în știință, inginerie, asistență medicală, predare, IT și finanțe. Există oportunități și pentru preoții cu diplomă de master. Pentru a aplica pentru rezidență cu un loc de muncă care se încadrează în „Lista pozitivă pentru persoanele cu studii superioare”, trebuie să prezentați dovada studiilor. În general, este necesară o diplomă de licență sau master.

Locurile adăugate pe listă la 1 iulie vor fi eligibile cel puțin până la 30 iunie 2025

Deși listele sunt actualizate de două ori pe an, posturile vor rămâne pe liste timp de doi ani. Locurile adăugate pe listă la 1 iulie 2023 vor fi eligibile cel puțin până la 30 iunie 2025. Lista actualizată a muncitorilor calificați include o întreagă gamă de industrii, inclusiv în domenii ca știință și inginerie, afaceri și administrație, contabilitate și asistență socială. De asemenea, include servicii de înfrumusețare, producție alimentară, metalurgie, mașini și construcții.

Străinii pot lucra în Danemarca?

Pe lângă extinderea listei cu locuri de muncă pentru care străinii pot aplica, Danemarca sprijină companiile să recruteze resortisanți din țări terțe. În conformitate cu noua limită a salariului, cetățenii străini care câștigă cel puțin 375.000 coroane daneze (50.344 euro) vor putea solicita permise de muncă și de ședere.

Anterior, pragul era stabilit la 465.000 coroane daneze (62.434 euro). Companiile daneze care doresc să angajeze străini pot aplica pentru certificare rapidă. Acest lucru le oferă o procesare mai rapidă a permiselor de muncă și termeni mai flexibili pentru angajați.

Înainte, companiile trebuiau să aibă 20 de angajați cu normă întreagă pentru această certificare. Conform noilor modificări, acest prag scade la 10 angajați. Danemarca își extinde, de asemenea, schema de start-up-uri pentru resortisanții țărilor terțe. În trecut, era deschisă doar antreprenorilor care vor să înființeze o nouă afacere în țară.