Rusia anunţă că cetăţenii din 53 de ţări, incluzându-le şi pe cele din Uniunea Europeană vor putea intra mai uşor în Rusia începând cu 1 ianuarie 2021. Astfel, persoanele din ţările respective vor putea aplica pentru vize electronice simplificate pentru a vizita Rusia începând de anul viitor. Vizele vor fi valabile pentru 16 zile pentru cetăţenii din ţările UE, precum şi alte ţări din sud-estul Asiei, Orientul Mijlociu și America Latină.

Ce ţări nu sunt incluse, deocamdată, în acest program

Din păcate, de vizele electronice simplificate nu vor beneficia şi cetăţenii din Statele Unite, Marea Britanie şi Canada, din cauza relaţiilor tensionate cu Rusia, spune Yevgeny Ivanov, adjunct al ministrului rus de Externe.

„Decizia de a include o anumită țară pe listă a fost făcută ținând cont de mai mulți factori, printre care și politica lor de vize pentru cetățenii ruși (…) Orice modificare la actuala listă nu este așteptată în acest stadiu”, a explicat Ivanov.

Cu toate acestea, americanii, britanicii şi canadienii care-şi doresc să intre în Rusia beneficiind de acest sistem de vize simplificate ar putea beneficia de acest lucru pe viitor, dacă „dialogul cu aceste state se normalizează”, potrivit stirileprotv.ro.

Vladimir Putin doreşte creşterea încasărilor din turism

Străinii au reclamat, în nenumărate rânduri, că dificultatea de obținere a unei vize este unul dintre principalele motive pentru care nu vizitează Rusia. Președintele rus Vladimir Putin a promis că va oferi vize electronice vizitatorilor străini începând cu anul 2021, în contextul în care dorește să obțină 15,5 miliarde de dolari anual, din turism, până în anul 2024.

În prezent, românii pot obține viza pentru a călători în Rusia pe baza unei invitații, care poate veni, spre exemplu, din partea unui cetățean rus sau în baza unei rezervări la un hotel. În baza vizei turistice, românii pot sta în Rusia maxim 30 de zile. De asemenea, românii sunt obligați ca înainte de vizita în Rusia să obțină o poliță de asigurare medicală de călătorie.