Parlamentul slovac a aprobat joi un act legislativ care introduce o taxă specială pentru lanţurile de retail, taxă care va strânge bani în sprijinul producţiei locale de alimente, informează Reuters.

Începând de la 1 ianuarie 2019, o taxă echivalentă cu 2,5% din cifra de afaceri a retailerilor se va aplica firmelor de distribuţie pentru care produsele alimentare reprezintă cel puţin 25% din vânzări şi au unităţi de desfacere în două sau mai multe regiuni ale Slovaciei.

Conform actului normativ, o sumă de 87 milioane de euro ar urma să fie strânsă în primul an de la aplicare, bani care vor fi direcţionaţi spre un nou fond, supervizat de Ministerul Agriculturii, care va promova producătorii slovaci de alimente şi îi va despăgubi pentru pierderile provocate de evoluţiile meteo nefavorabile şi modificările climatice.

Însă legea promovată de parlamentarii Partidului Naţionalist Slovac (SNS, extrema dreaptă) a declanşat critici din partea asociaţiilor profesionale şi a preşedintelui Slovaciei.

“Noua taxă este un instrument care discriminează unele lanţuri de retail pe baza unor criterii arbitrare”, a declarat miercuri preşedintele Slovaciei, Andrej Kiska, înainte ca Parlamentul de la Bratislava să îi anuleze precedentul veto exprimat faţă de acest act legislativ.

De asemenea, asociaţia Slovak Modern Trade Alliance (SAMO), care reprezintă subsidiarele locale ale unor mari companii de retail precum Tesco, Billa şi Metro, a avertizat că orice taxă suplimentară impusă unui număr restrâns de antreprenori ar fi discriminatorie şi ar încălca legislaţia UE.

Companiile din Slovacia plătesc o taxă pe companii de 21%, cea mai mare taxă corporate din ţările Europei Centrale