O nouă zi neagră pentru SUA: S-a depășit pragul de 10 milioane de cazuri de COVID-19

Pentru a cincea zi consecutiv Statele Unite au înregistrat peste 100.000 de noi cazuri de infectare cu COVID-19, în total de la începutul pandemiei reușind să depășească pragul de 10 milioane de îmbolnăviri.

Statele Unite au raportat 119.944 de noi cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 și 472 de decese luni, potrivit Universității Johns Hopkins. Este deja a cincea zi în care Statele Unite raportează peste 100.000 de cazuri.

Astfel, numărul total de cazuri raportate în SUA este de 10.110.552 și cel puțin 238.251 de persoane au murit.

Cifrele includ cazuri din toate cele 50 de state, districtul Columbia și alte teritorii americane, precum și cazuri repatriate.

Statele Unite au reușit astfel să depășească luni pragul de 10 milioane de cazuri în total. Cele mai recente 1 milion de infecții s-au produs în doar 10 zile.

Virusul se răspândește acum exponențial în toate regiunile țării. Începând de luni, 43 de state au raportat cu cel puțin 10% mai multe cazuri noi de Covid-19 comparativ cu săptămâna trecută, potrivit Johns Hopkins, iar rata noilor infecții depășește cu mult rata testării.

Val de speranță după anunțul Pfizer privind vaccinul anti-COVID

Anunţul grupului farmaceutic Pfizer conform căruia vaccinul său împotriva COVID-19 a redus cu 90% riscul de îmbolnăvire în urma contractării noului coronavirus a generat marţi un imens val de speranţă în întreaga lume, Statele Unite estimând că ar putea avea un vaccin autorizat în câteva săptămâni, iar Uniunea Europeană „la începutul anului 2021”, relatează AFP.

Deocamdată nu este clar dacă vaccinul oferă imunitate de lungă durată. Însă, anunţul a stârnit imediat un val de optimism şi o creştere a pieţelor bursiere mondiale, la doar zece luni după secvenţierea genomului noului coronavirus, considerată o importantă reuşită ştiinţifică.

Pentru americani, care au precomandat 100 de milioane de doze, acest fapt înseamnă că primele vaccinări ar putea începe înainte de sfârşitul anului, condiţia fiind aceea ca siguranţa vaccinului să fie confirmată până săptămâna viitoare. Pfizer a planificat să depună o solicitare de autorizare la Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (Food and Drug Administration – FDA) din Statele Unite, care va decide dacă vaccinul este sigur şi eficient.

Distribuirea vaccinului va deveni doar „o chestiune de câteva săptămâni”, a declarat pentru postul Fox News Alex Azar, secretar pentru Sănătate din administraţia Donald Trump, în contextul în care preşedintele american în exerciţiu a făcut din dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID-19 elementul-cheie al reacţiei guvernului american în faţa crizei sanitare actuale.