O nouă tranșă cu doze AstraZeneca sosește în România. Spre deosebire de alte țări europene, autoritățile din România au încredere în vaccinul anglo-suedez.

Raportat la numărul de doze administrate, serul AstraZeneca a produs cele mai multe reacții adverse în România.

O nouă tranșă cu doze AstraZeneca sosește în România. Dozele ajung pe cale terestră

O nouă tranşă de vaccin Vaxzevria (AstraZeneca) soseşte duminică în România, informează Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 – CNCAV.

Potrivit unui comunicat de presă, este vorba despre 139.200 doze de vaccin Vaxzevria, care vor ajunge la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în Bucureşti pe cale terestră.

Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel naţional.

Până în prezent, ţara noastră a recepţionat 1.378.000 doze de vaccin produse de compania farmaceutică AstraZeneca, iar începând cu data de 15 februarie, 449.611 au fost deja utilizate pentru imunizarea populaţiei.

Danemarca a întrerup definitiv vaccinarea cu AstraZeneca

În context, trebuie precizat că Danemarca este prima țară europeană care a stopat vaccinările cu AstraZeneca, din cauza reacțiilor adverse apărute.

Aceleași controverse legate de reacțiile adverse au făcut un ministru francez să vorbească despre faptul că Uniunea Europeană nu va mai încheia un contract nou cu producătorul serului AstraZeneca.

Astfel, ministrul francez al Industriei, Agnès Pannier-Runache, a declarat că UE ar putea renunţa, în 2022, la vaccinurile împotriva Covid-19 AstraZeneca-Oxford şi Johnson&Johnson.

Comisia Europeană a decis să nu reînnoiască, anul viitor, contractele pentru vaccinurile anti-Covid AstraZeneca și Johnson & Johnson, a scris cotidianul italian La Stampa, citând o sursă din cadrul ministerului italian al Sănătății.

Controverse la nivel european

Pe de altă parte, Cehia a anunțat, prin vocea ministrului de Interne, că este dispusă să cumpere dozele de vaccin la care a renunțat Danemarca.

În ultimele săptămâni, serul produs de concernul britanico-suedez s-a aflat în centrul unor controverse pe măsură ce îngrijorările au crescut tot mai mult în legătură cu faptul că acest vaccin ar putea să determine cazuri rare şi letale de tromboze.

În România, cele mai multe reacții adverse au fost raportate până acum pentru vaccinul Pfizer: 5.929, dintr-un total de 1.931.876 de doze administrate încă de la începutul campaniei de vaccinare.

Urmează vaccinul AstraZeneca, cu 5.750 de reacții adverse, dar dintr-un număr total de doze administrate mai mic de peste patru ori decât în cazul Pfizer: peste 411.000.

În fine, în cazul vaccinului Moderna, s-au raportat 1.144 de reacții adverse, din 235.341 doze administrate.