Astfel, se va autoriza Guvernul României pentru a derula procedurile de identificare și repatriere a rămășițelor umane aflate pe teritoriul Austriei. Dacă această lege va intra în vigoare, ministrul afacerilor externe, ministrul justiției, ministrul finanțelor publice și Secretarul de Stat pentru Culte, în termen de 90 de zile, vor emite ordinul privind stabilirea procedurilor de identificare și repatriere a sfinților, așezarea raclei cu sfintele moaște urmând, apoi, a se face cu sprijinul Patriarhiei Romane la Biserica Sfânta Treime din Sibiel, județul Sibiu, unde au slujit Sfinții Preoți.

Istoria Sfințiilor Preoți

Sfântul Cuvios Mărturisitor Visarion Sarai a fost un ieromonah ortodox sârb, principalul promotor al tulburărilor religioase anticatolice din Transilvania în anii 1744-1746, care au dus la exilul episcopului unit român Inocențiu MicuKlein. El a fost canonizat de Biserica Ortodoxa Romana la 28 februarie 1950, imediat după interzicerea Bisericii Romane Unite cu Roma.

Sfântul Mucenic Oprea Miclăuș a fost un țăran ortodox din Săliștea Sibiului. A făcut parte din cel puțin trei delegații care au trimis petiții/memorandumuri privind libertatea credinței și încetarea abuzurilor autorităților împotriva credincioșilor și preoților ortodocși la Viena (1748,1749, 1752). A fost arestat de mai multe ori și a reușit să evadeze cel puțin o dată din mâinile soldaților austrieci.

Sfântul Preot Ioan din Galeș a fost hirotonit în Țara Românească, în lipsa unui episcop ortodox în Transilvania. S-a numărat printre cei mai îndrăzneți apărători ai credinței ortodoxe, în fața încercărilor autorităților habsburgice de a impune unirea cu Biserica Papală. In anul 1756 a fost arestat și dus în lanțuri la Sibiu. Împărăteasa Maria Tereza a dat ordin sa fie dus în închisoarea cetății Deva, urmând sa fie reținut acolo pana la moarte, dar, spre sfârșitul anului următor a fost dus sub aspra pază militară la închisoarea de la Graz, în Austria.

Sfântul Preot Moise Măcinic din Sibiel a fost hirotonit la București de Mitropolitul Neofit al Țării Românești, prin anul 1746. A fost prins și întemnițat la Sibiu, unde a pătimit timp de 17 luni. A fost eliberat din închisoare cu condiția de a nu mai săvârși cele ale preoției, și a trăi și a munci ca un simplu țăran. În anul 1752 a fost delegat să plece la Viena, pentru a prezenta Împărătesei Maria Tereza, plângerea credincioșilor din părțile de sud ale Transilvaniei prin care cereau drepturi pentru Biserica Ortodoxa. Și-a sfârșit zilele în temnița de la Kufstein, jertfindu-și viața pentru credința ortodoxă, câștigând însă cununa muceniciei.

,, Propunerea legislativă privind repatrierea moaștelor Sfințiilor Mărturisitori Ardeleni , reprezintă o necesitate impusă de faptul ca acești martiri și-au jertfit viața în iubire pentru adevăr și credința ortodoxa”, declară inițiatorii acestui proiect.

Propunerea legislativă poate fi consultată aici.