Steve Bannon, fostul strateg al lui Donald Trump, a fost pus sub acuzare!

Steve Bannon riscă acum să ajungă după gratii, dar şi să plătească o amendă de 100.000 de dolari

Bannon a sfidat Congresul Statelor Unite, după ce a refuzat să depună mărturie legat de revolta de la Capitoliu din 6 ianuarie, transmite BBC, potrivit News.ro.

Camera Reprezentanţilor a votat luna trecută trimiterea cazului la Departamentul de Justiţie, care a ales vineri să îl pună sub urmărire pe Steve Bannon. Americanul în vârstă de 67 de ani riscă acum un an de închisoare şi o amendă de 100.000 de dolari.

Steve Bannon fusese convocat pentru a depune mărturie, în faţa Congresului, despre ce ştia legat de planurile pentru protestul de la începutul acestui an. care s-a încheiat cu asaltul clădirii Congresului.

Fostul strateg al lui Donald Trump este acuzat în legătură cu refuzul lui de a depune mărturie, în timp ce o altă acuzaţie are legătură cu refuzul său de a oferi documente comitetului.

Consilierul politic, care a fost concediat de la Casa Albă în 2017, dar a rămas loial fostului preşedinte Trump, este aşteptat să se predea autorităţilor luni, când urmează să apară în faţa Curţii.

Comitetul Camerei Reprezentanţilor a trimis zeci de citaţii, fiind vizaţi şi mai mulţi oficiali ai administraţiei Trump

Incriminarea reflectă „angajamentul de neclintit” al Departamentului de Justiţie pentru statul de drept, este mesajul transmis de către procurorul general Merrick Garland.

Donald Trump şi-a îndemnat toţi foştii consilieri să respingă cererile de depunere de mărturie. El a spus că au dreptul să ascundă informaţii graţie „privilegiului executiv” – un principiu legal ce protejează mare parte dintre comunicaţiile Casei Albe.

Punerea sub acuzare a lui Bannon, vineri, a venit în aceea zi în care Mark Meadows, fost şef de cabinet de la Casa Albă în timpul administraţiei Trump, a sfidat o citaţie similară de a se prezenta în faţa comitetului. La mijloc a stat acelaşi privilegiu executiv.

Comitetul Camerei Reprezentanţilor a trimis săptămâna trecută zeci de citaţii, prin care a cerut mai multor oficiali din administraţia Trump să predea documente şi să depună mărturie legat de revoltă. Între ei se află Kayleigh McEnany, fost secretar de presă, Stephen Miller, consilier al lui Trump, şi Michael Flynn, fost consilier pe probleme de securitate naţională.