Piata bancară din România se pregăteşte să primească un nou concurent. Este vorba despre cea mai mare bancă din Polonia după active, PKO Bank Polski.

O sucursală dedicată companiilor se va deschide la Bucureşti

Banca poloneză urmează să deschidă la Bucureşti o sucursală corporativă, dedicată companiilor. Inaugurarea va avea loc în acest an sau în prima parte a lui 2022, în funcţie de evoluţia pandemiei de COVID-19. PKO Bank Polski are o capitalizare de circa 6 miliarde de euro, dublu faţă de cea mai mare bancă din România, Banca Transilvania, notează Profit.ro.

PKO Bank Polski este o bancă deţinută de statul polonez, aflată pe piaţă din anul 1919. În ultimii ani, instituţia bancară a realizat investiţii în mai multe ţări europene, deschizând sucursale în Germania, la Frankfurt, în 2015, în Cehia, la Praga (2017) şi în Slovacia (2020). PKO Bank Polski intenţiona să se extindă şi pe piaţa britanică, însă Brexit-ul a oprit planurile privind o sucursală în Regatul Unit.

Banca poloneză ar putea fi urmată în România şi de alte companii din această ţară

Se aşteaptă ca, odată cu intrarea PKO Bank Polski pe piaţa din România, să-i urmeze şi mai multe companii din Polonia, ce activează în domeniul producţiei de încălţăminte, mobilier, electrocasnice sau construcţii.

Banca poloneză a preluat, în anul 2016, divizia din această ţară a băncii austriece Raiffeisen, într-o tranzacţie ce s-a ridicat la 850 de milioane de zloţi (218 milioane de dolari). Această preluare s-a înscris în strategia Guvernului de la Varşovia de creştere a cotei de piaţă a firmelor din Polonia în sectorul financiar din această ţară, dominat de instituţiile financiar-bancare din zona euro. PKO Bank Polski a precizat la acel moment că preluarea diviziei Raiffeisen Bank International îi va permite să-şi extindă finanțarea către companiile mici și mijlocii.

Ce poziţie ocupă PKO Bank Polski în Polonia?

PKO Bank Polski acoperă 18,4% din piața poloneză de economii, 17,6% la împrumuturi, 11,2% pe piața de leasing și 22,2% pe piața fondurilor mutuale pentru persoane fizice. Banca are 9,51 milioane carduri emise și 5 milioane aplicații active.

Potrivit datelor preliminare pentru anul 2020, grupul PKO BP a generat un profit de 2,65 miliarde zloţi (571,2 milioane euro), o scădere cu 34,4% faţă de anul 2019. În trimestrul al patrulea din anul trecut, grupul polonez a generat un profit de 627 milioane zloţi (135,1 milioane euro).