Amendă de 80.000 pentru o cunoscută bancă din România! A fost sancționată pentru practici comerciale incorecte

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a acordat o amendă totală de 80.000 de lei băncii OTP Bank. Inspectorii au descoperit practici comerciale incorecte și lipsa anumitor informații esențiale din contractele de credit ipotecar și din contractele de credite de nevoi personale.

Controlul a avut loc în luna august a acestui an și a vizat produsul ”Lejer Zero”. Acesta are drept componente card, cont curent, internet banking și condiții mai favorabile la acordarea produselor de creditare și unele scutiri la comisioanele aplicate la creditul de consum și cel ipotecar.

Inspectorii ANPC au constatat că paginile din interiorul contractului includ condiții limitative și de costuri pe care clienții trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de facilitățile promise, spun surse bancare.

În acest context, inspectorii ANPC au considerat aceasta o practică comercială incorectă şi au decis sancţiunea de 50.000 lei şi măsura de încetare sau instituire a procedurilor legale corespunzătoare pentru încetarea practicii comerciale incorecte, aducerea la conformitate cu prevederile legale prin eliminarea sintagmei LeZero din pachetul LeZero, considerată a fi de natură să inducă în eroare consumatorii.

Ce s-a mai descoperit

Inspectorii ANPC au găsit nereguli și la contractele de credit de nevoi personale. În paginile contractelor nu au fost adăugate informații esențiale și asupra drepturilor pe care consumatorii le au, nu doar asupra obligaţiilor, în conformitate cu OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Pentru această neregulă, ANPC a decis sancționarea OTP Bank cu 10.000 de lei.

În plus, sursele din lumea bancară spun că OTP Bank are la dispoziție 15 zile pentru modificarea contractului în conformitate cu normele legale.

Contractele de credit ipotecar prezintă și ele nereguli. În acest context, inspectorii ANPC au considerat că unele prevederi contractuale nu au fost aliniate legislaţiei, lipsind unele informaţii esenţiale ce trebuiau incluse în contractele de credit.

Pentru această neregulă, OTP Bank a fost amendată cu 20.000 de lei, limita maximă fiind de 100.000 de lei.

În termen de 15 zile, banca trebuie să modifice contractele, astfel încât să fie conforme prevederilor legale. OTP Bank a contestat în instanţă sancţiunile primite, dosarul fiind înregistrat în 8 septembrie, la Judecătoria Sectorului 1.

Sursă foto: Dreamstime