Pandemia de coronavirus lovește crunt toată omenirea. Avem parte de sute de mii de infectări zilnice, iar vaccinul pare departe de a fi finalizat. În tot acest timp, o altă molimă lovește omenirea.

O nouă molimă lovește omenirea

S-au înregistrat deja aproape un milion de cazuri de rujeolă. Asta numai în 2019. Mai exact,  aproape 870.000 la nivel mondial. Este cel mai ridicat nivel din aproape 25 de ani, din cauza scăderii vaccinărilor la un nivel critic, iar situaţia se va înrăutăţi în 2020 din cauza restricţiilor legate de Covid-19, care afectează programele de imunizare, potrivit unui raport publicat joi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), transmite Reuters.

Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli, mai mult decât Covid-19, Ebola, tuberculoza sau gripa. Anul trecut au murit peste 207.000 de oameni din cauza ruleolei. În condiţiile în care nivelul de imunizare a coborât sub nivelul critic de 95% necesar pentru protejarea comunitară, numărul infecţiilor a crescut anul trecut în toate regiunile unde este prezentă OMS la cel mai ridicat nivel după 1996.

„Aceste date dau un semnal clar că nu reuşim să protejăm copiii de rujeolă în fiecare regiune a lumii”, a afirmat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat.

Creşterea numărului de cazuri fatale de rujeolă înseamnă că numărul deceselor a urcat cu aproape 50% din 2016. Raportul, coordonat în colaborare cu Centrul pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din SUA, citează eşecul colectiv de a imuniza la timp şi în totalitate copiii cu două doze de vaccin pentru rujeolă ca fiind principala cauză a creşterii numărului de decese.

Pentru 2020, raportul avertizează că perturbările provocate programelor de imunizare de pandemia de Covid-19 au afectat eforturile de combatere a epidemiilor de rujeolă. În această lună, peste 94 de milioane de persoane riscă să nu fie vaccinate pentru rujeolă din cauza suspendării campaniilor de imunizare în 26 de ţări, conform Agerpres.