Departamentul Muncii din SUA a anunţat joi că numărul cererilor pentru ajutorul de şomaj s-a situat la 787.000 în săptămâna ce s-a încheiat în 17 octombrie, comparativ cu nivelul de 842.000 înregistrat în săptămâna precedentă şi faţă de recordul de 6,87 milioane într-o săptămână din martie. Analiştii se aşteptau la un număr de 860.000 de cereri săptămâna trecută.

Economiştii estimează că numărul americanilor care vor depune cereri pentru acordarea de alocaţii de şomaj va rămâne ridicat, în urma creşterii numărului de infecţii în Statele Unite, care ar putea duce la restricţii. Ei se aşteaptă la o încetinire a angajărilor până la finalul lui 2020 şi în 2021, în special dacă nu e adoptat un nou pachet de măsuri de sprijin, notează agerpres.ro.

Numărul angajaților a crescut în octombrie

Un raport publicat miercuri de Rezerva Federală a SUA arată că numărul angajărilor a crescut în aproape toate din cele 12 districte, în octombrie, deşi Fed avertizează că „avansul rămâne lent”. De asemenea, Rezerva Federală a SUA a apreciat că economia creşte „într-un ritm modest”. Şi economiştii previzionează o creştere mai lentă a PIB-ului SUA în trimestrul patru din 2020, după performanţa record estimată pentru perioada iulie-septembrie – o expansiune de 35,3% în ritm anual.

În trimestrul doi din 2020, economia s-a contractat în ritm anual cu 31,4%, cel mai sever declin de când se publică datele, în 1947. Şi previziunile pentru trimestrul patru din 2020 au fost înrăutăţite, analiştii estimând acum un avans de 2,5%, faţă de o creştere de peste 10% estimată anterior. Joi, autorităţile de la Washington ar urma să publice datele privind evoluţia PIB SUA în trimestrul trei din 2020.

Rata șomajului a scăzut în luna septembrie față de luna august

Rata şomajului a coborât la 7,9% în septembrie, de la 8,4% în august, a anunţat recent Departamentul american al Muncii. Luna trecută au fost create doar 661.000 de noi locuri de muncă, faţă de 1,489 milioane de slujbe în august şi nivelul record de 4,781 milioane în iunie.

Creşterea angajărilor în septembrie a fost cea mai redusă din ultimele cinci luni şi arată că va fi nevoie de mult timp până când se vor reocupa cele 22,2 milioane de locuri de muncă pierdute în martie şi aprilie.