Ministerul Sănătății trage și el un semnal de alarmă cu privire la utilizarea acestui medicament. Mai exact, reprezentanții Ministerului Sănătății nu recomandă utilizarea Ivermectinei în tratamentul Covid.

Potrivit acestora, studiile despre medicamentul veterinar sunt inconsistente. În cazul animalelor, medicamentul este folosit pentru efectul său parazitar. La oameni însă, acesta trebuie folosit sub formă de cremă și este eficient în tratarea acneei.

În ceea ce privește eficiența sa împotriva noului coronavirus, Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, precizează că până acum studiile nu au demonstrat acest lucru.

Pentru ce se utilizează acest medicament

„Nu tot ceea ce se aude este o știre adevărată (…) Este un medicament cu efect parazitar folosit în uzul uman, dar mai ales în uzul veterinar. La utilizarea umană se recomandă folosirea Ivermectinei sub forma unor creme utlizate în tratamentul acneelor.

Nu este un medicament care să dovedească eficiență în tratarea Covid. Studiile pe care se bazează utilizarea Ivermectinei sunt deocamdată inconsistente din punct de vedere științifiic și considerăm că este un risc de a folosi astfel de medicamente care încă nu au fost testate”, a declarat Andreea Moldovan.

Reacția din partea reprezentanților Ministerului Sănătății vine în contextul în care, în ultima perioadă, în mediul online au ajuns mai multe informaţii cu privire la efectele miraculoase pe care ivermectina, un medicament veterinar, le are în combaterea Covid-19.

Astfel, foarte mulți români au cumpărat medicamentul de la farmaciile veterinare, neștiind ce efecte negative poate avea acesta.

Și ANSVSA a atras atenția cu privire la acest medicament. Specialiștii susțin și ei la rândul lor că studiile nu au demonstrat încă eficiența acestuia împotriva noului coronavirus, iar persoanele care îl folosesc s-ar putea confrunta cu probleme extrem de grave pe termen lung.

De asemenea, mai mulți medici au subliniat faptul că persoanele care folosesc Ivermectină ar putea risca să orbească.