Unele sunt mai bune pentru preparate sărate, altele pentru deserturi. Dacă anumite sortimente trebuiesc consumate direct de la frigider, altele ating o aromă perfectă odată topite, potrivit Yahoo Life.

Pe lângă faptul că este un aliment natural, untul reprezintă și o sursă bogată și asimilabilă de vitamina A necesară îmbunătățirii vederii și sănătății sistemului endrocrin, dar și de vitaminele E, K și D. De asemenea, untul este bogat în minerale, în special seleniu, care este un puternic antioxidant.

Procentual, untul conține mai mult seleniu decît cerealele sau usturoiul. Untul mai furnizează organismului și iod, un element necesar la buna funcționare a glandei tiroide.

Untul comun sau untul sărat

Untul sărat este cel mai răspândit tip de unt și cel mai frecvent cumpărat. Se consumă ca atare, pe pâine, dar se folosește și la sosurile pentru fripturi sau la orice preparat sărat. Poate conține 65% sau 80% grăsime. Cu cât este mai gras, cu atât are mai puțină apă și este mai potrivit pentru aluaturile sărate de plăcinte sau pateuri.

Când vine vorba de unt, danezii pare că au descoperit gustul ideal. Untul Lurpak are o textură catifelată și un gust bine echilibrat, ceea ce îl face ideal dacă este întins pe pâinea prăjită și o alegere excelentă pentru micul dejun clasic. Cu toate acestea, untul danez are nevoie de mai mult timp pentru a se înmuia, așa că scoateți-l din frigider și lăsați-l să se odihnească puțin înainte de a-l folosi.

Untul nesărat

Acest tip de unt este preparat din lapte și smântână și conține cel puțin 80% grăsime. Fiind nesărat este recomandat în special pentru prăjituri, sote-uri și sosuri delicate pentru pește sau legume. Dar poate fi foarte bine și întins pe o brioșă, la micul dejun.

Untul organic

Untul organic are o culoare galbenă, ca lumina soarelui. Are un gust lăptos, cu aromă ușoară de nucă, fiind alegerea perfectă pentru o alimentație sănătoasă. Poate fi ușor întins pe pâine chiar imediat după ce este scos de la frigider.

Cel mai sănătos unt

Untul irlandezilor, de un galben auriu, strălucitor, îi descrie și gustul. Este considerat unul dintre cele mai sănătoase sortimente de unt pentru că provine de la vaci hrănite cu iarbă din Irlanda și are o textură delicioasă și o aromă bogată de sărat-dulce.

Acesta este un unt perfect din toate punctele de vedere, indiferent dacă îl întindeți pe un biscuit sau îl mixați în piureul de cartofi.