Președintele ales al SUA, Joe Biden, își pregătește deja preluarea mandatului la Casa Albă prin nominalizarea celor care vor ocupa cele mai importante funcții ale administrației sale.

De cealaltă parte, Donald Trump a anunțat că va fi asigurat un ”transfer de mandat pașnic” în 20 ianuarie către succesorul său.

El nu a mai avut de ales, după ce Congresul SUA a confirmat victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

”Poporul american va dormi liniștit” cu noul șef al CIA

Mai mult decât atât, Trump riscă să se confrunte cu destituirea înainte de termen, dar și cu acuzații de natură penală, după evenimentele fără precedent care s-au soldat cu invadarea Congresului de către protestatarii despre care se spune că ar fi suporterii săi.

Între timp, Biden a anunțat luni că l-a nominalizat pe diplomatul de carieră William Burns pentru funcția de director al CIA.

”Poporul american va dormi liniștit cu el ca director al CIA”, a spus Biden într-un comunicat.

William Burns a fost adjunct al Secretarului de Stat în administrația Obama și a ocupat ale funcții în diplomație timp de peste 30 de ani atât în administrațiile democrate cât și în cele republicane.

În prezent, el este președinte al unui think thank de la Washington, potrivit digi24.ro.

Biden nu a confirmat informațiile inițiale privind noul șeful CIA

Nominalizarea lui Burns pentru preluarea conducerii CIA infirmă informațiile inițiale, care vorbeau despre faprul că serviciul de informații american va fi condus, pentru prima dată în istorie, de un șef de culoare.

Potrivit unei surse din interiorul negocierilor, Darrell M. Blocker, un veteran de 32 de ani al comunității de informații americane – care s-a retras în 2018 – ar fost abordat de echipa lui Biden pentru poziție la câteva zile după alegeri.

Numirea, dacă ar fi fost anunțată și confirmată, ar fi fost o premieră, fiind vorba de prima persoană de culoare care ar fi preluat șefia CIA.

Blocker a primit medalia Distinguished Career Intelligence la plecarea sa, după ce a servit patru ani ca analist al forțelor aeriene și încă 28 ca ofițer de operațiuni în CIA, din care nouă ani în rândurile executive ale Serviciului.