Cea mai mare greșeală pe care ar putea să o facă o viitoare administrație Biden ar fi să pună sub semnul egal între respingerea lui Donald Trump de către alegători și o afirmare a direcției politicii externe americane anterioare anului 2016, în încercarea de resetare a ceasului, scrie NationalInterest.

Rezultatele alegerilor din 2020 nu schimbă faptul că americanii sunt mult mai puțin dispuși să plătească costurile presupusei indispensabilități a Americii în afacerile mondiale. Datele unor sondaje recente sunt clare: americanii vor să rămână angajați în lume și vor ca SUA să joace un rol primordial în sistem. În același timp, vor să modifice sau să regleze controlul fin al acestui rol, pentru a reduce supradependența actuală a SUA de instrumentul militar al puterii și pentru a nu fi întotdeauna principalul plătitor de facturi pentru fiecare criză internațională.

Joe Biden însuși a înțeles în timpul campaniei importanța conectării politicii externe la problemele „pragului” americanilor obișnuiți. Campania lui Biden, cel puțin pe site-ul său, a conectat poziția Americii în lume la forța și rezistența patriei.

Cu toate acestea, profesioniștii din politica externă care, de obicei, ocupă posturi în administrații prezidențiale ale ambelor partide, pot desprinde politica internă de marea strategie a Washingtonu-ului. Având în vedere că schimbarea politicii externe a SUA în ceea ce privește o mare competiție cu Rusia și China a început în timpul celui de-al doilea mandat al administrației Obama, s-ar putea ca și cei numiți de Biden în domeniul securității naționale să continue această linie, sperând că alegătorii le vor da un cec alb. Dar asta fi o eroare.

Începe reconceptualizarea relațiilor tradiționale

După cum s-a văzut în timpul administrației Obama, dorința echipei de securitate națională de a introduce masiv puterea americană în întreaga lume s-a confruntat cu prioritățile politice interne și cu instincte politice ale președintelui însuși, care a realizat totuși că americanii nu vor sprijini cheltuieli masive aruncate în slujba mișcărilor strategice pe tabla de șah globală. Paradigma „low-cost / fără accidente” care a rezultat de aici a dus la rezultate mai mult decât slabe pentru Statele Unite în întreaga lume.

Acum, după pandemia de coronavirus și greșelile Chinei se creează temeiurile clare pentru reconceptualizarea relațiilor tradiționale de alianță ale Americii în Europa și Asia, nu doar ca parteneriate de securitate, ci pentru a redirecționa comerțul, investițiile și conexiunile de inovare care se pot conecta la economia americană.

Și trebuie luate măsuri pentru ca aceste alianțe să poată contribui la securitatea sănătății americanilor (în combaterea pandemiilor actuale și viitoare), asigurarea lanțurilor de aprovizionare astfel încât bunurile și serviciile importante să provină de pe urma acestor parteneriate și a dezvoltării nivelurilor următoare de tehnologie (cum ar fi 6G).

Dacă americanii vor îmbrățișa angajamentul global al SUA ca fiind vital pentru sănătatea, salariile lor și chiar pentru securitatea smartphone-urilor lor, atunci vor putea pot fi puse bazele unui nou și durabil consens politic pentru politica externă a SUA, conchide NationalInterest.