Temutul nor de praf saharian, care a afectat deja mai multe zone ale Europei, a ajuns în cele din urmă şi în România. În afară de imaginile apocaliptice cu cerul colorat în nuanţe de portocaliu, acest praf saharian reprezintă un pericol mult mai real pentru sănătatea oamenilor.

“Putem să inspirăm aceste particule, poate să aibă efecte asupra bolilor cardiovasculare, de plămâni”

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, a explicat la Digi24 care sunt efectele negative pe care acest nor de praf le poate avea asupra sănătăţii. El i-a menţionat în special pe cei cu boli cardiovasculare şi de plămâni.

Totuşi, există şi veşti bune, praful saharian putând fi benefic, spre exemplu, pentru agricultură, mai spune Bogdan Antonescu.

“Este important să studiem acest fenomen. În afară de faptul că e spectaculos, această zăpadă portocalie are impact și asupra sănătății, putem să inspirăm aceste particule, poate să aibă efecte asupra bolilor cardiovasculare, de plămâni.

Are și efect benefic, căci conține fier acest praf și poate fi fertilizator dacă va cădea în ocean, de exemplu. E și o explicație că zona fertilă din Amazon e ajutată de acest praf, deci sunt și beneficii, nu numai efecte negative asupra sănătății”, a declarat specialistul pentru Digi24.

Va reveni praful saharian în România?

Gabriela Băncilă, director în cadrul ANM, a explicat că, din fericire, concentraţia norului de praf saharian s-a redus până a ajuns în România, datorită precipitaţiilor întâlnite în mai multe ţări europene.

“Pentru că acest nor de praf, în deplasarea sa către regiunile din partea de est și sud-est a Europei, a întâlnit aceste sisteme precipitabile care sunt prezente în țările din vecinătate, a făcut că concentrațiile de praf care ajung deasupra României să fie ceva mai reduse. Acestea foarte probabil se vor semnala în intervalele cu ploaie din această noapte în partea de vest și nord-vest a României și apoi în celelate regiuni”, a precizat Gabriela Băncilă.

Din păcate, meteorologii atrag atenţia că, în viitorul apropiat, fenomene meteo similare vor avea loc din nou deasupra României.

Aerul, mult mai poluat din cauza acestui praf saharian

Praful de nisip din Sahara care a survolat o parte a Europei, în special sudul Franţei, unde cerul s-a colorat sâmbătă în galben, a provocat o creştere a nivelului  de poluare a aerului, potrivit serviciului european de monitorizare a atmosferei Copernicus, relatează marţi AFP.

“Aceşti nori de praf au adus cu ei niveluri ridicate de concentraţii de particule PM10” (al căror diametru este mai mic sau egal cu 10 microni – n.r.), a comentat Mark Parrington, om de ştiinţă în cadrul serviciului Copernicus.

“Am observat valorile calităţii aerului reducându-se semnificativ în regiunile afectate”, a adăugat cercetătorul, menţionând în special Barcelona şi Marsilia. Datele publicate pe site-ul Copernicus prezintă vârfuri ale concentraţiei PM10 de circa 50 micrograme pe metru cub în Marsilia sau Lyon şi de peste 60 în Barcelona.

Cel mai mare volum din acest praf de nisip din Sahara purtat de vânturile nordice ascendente, un fenomen care se manifestă de obicei mai târziu în an, s-a concentrat sâmbătă în sudul Franţei, notează AFP. Cerul s-a colorat în roşu sau galben şi cantităţi mari de praf s-au depus pe sol, “frapant pe suprafeţele acoperite de zăpadă din Alpi şi Pirinei”, a remarcat Copernicus.

Probleme în Europa din cauza acestui praf saharian

Norul de praf, care s-a ridicat până la o altitudine de cinci kilometri în atmosferă, a condus la depunerea a unor cantităţi de mai multe micrograme de particule pe metru pătrat pe o regiune extinsă din sudul Europei între 4 şi 8 februarie, un volum “de câteva sute de ori mai mare” în comparaţie cu media, se arată în comunicatul serviciului citat.

“Un sistem depresionar din Peninsula Iberică organizează un puternic flux aerian sudic, care a adus nisip din Sahara până în Franţa”, a explicat la sfârşitul săptămânii trecute Meteo France, într-un comunicat publicat pe site-ul său. “Prezenţa nisipului în atmosferă a dat o culoare galben-portocalie cerului din sud-estul şi centrul ţării, sâmbătă dimineaţă”, a precizat acelaşi comunicat.

Conform modelelor computerizate ale centrului de monitorizare specializată din cadrul Serviciului naţional de meteorologie spaniol, care are misiunea de a supraveghea la nivel european astfel de fenomene, norul de nisip şi praf saharian a traversat Spania pe direcţia nord-est pe parcursul zilei de sâmbătă.

Acest praf care este ridicat în atmosferă în urma furtunile de nisip din Algeria poate de asemenea “agrava problemele respiratorii la oameni, poate avea un impact semnificativ asupra transportului rutier şi aerian şi poate reduce capacitatea panourilor solare”, a remarcat Copernicus.

Meteorologii români au informat de asemenea că în această perioadă se vor înregistra depuneri de praf saharian în ţara noastră. Un fenomen similar a persistat deasupra României la jumătatea lunii mai a anului trecut, când praful saharian a fost prezent pe durata a câteva zile.