Românii care lucrează la stat ar putea primi veşti excelente la acest sfârşit de an. Potrivit unui proiect al Guvernului, bugetarii ar putea primi două zile libere în plus. Este vorba despre două zile de vineri, respectiv 27 decembrie şi 3 ianuarie.

Două mini-vacanţe de Sărbători

“Pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, zilele de 27 decembrie 2019 şi 3 ianuarie 2020 se stabilesc ca zile libere. Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere, instituţiile publice şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 ianuarie 2020, potrivit planificărilor stabilite”, prevede proiectul.

Angajaţii de la stat ar beneficia astfel de două mini-vacanţe: una de Crăciun, în perioada 25 – 29 decembrie, şi una după Revelion, în perioada 1 – 5 ianuarie. Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că Executivul va lua curând o decizie în acest sens.

Nu toţi angajaţii vor putea beneficia de această măsură

Prevederile hotărârii de Guvern nu se pot aplica în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. De asemenea, prevederile “nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în zilele de 27 decembrie 2019 şi 3 ianuarie 2020 şi nici participanţilor în aceste procese”.

Decizia Guvernului vine în urma insistenţelor patronatelor din turism, care susţin că zeci de mii de români și-au rezervat vacanţe care includ şi aceste zile, însă neștiind dacă ele vor fi libere sau nu, nu și-au plătit încă sejururile, scrie romaniatv.net.