Miliardarul Elon Musk, directorul general al Tesla, este din nou în conflict cu Comisia pentru bursă şi valori mobiliare (SEC).

Elon Musk acuză de hărţuire Comisia pentru bursă şi valori mobiliare din SUA

El a acuzat această comisie de hărţuire, într-un efort calculat de a-i ”reduce” dreptul la liberă exprimare, în supravegherea comunicării sale cu acţionarii, ca parte a unui acord din 2018 care a soluţionat acuzaţii împotriva sa, notează CNBC, potrivit News.ro.

Într-un document depus în instanţă, avocatul lui Elon Musk a transmis că miliardarul şi compania Tesla au crezut că soluţionarea acuzaţiilor va pune capăt ”hărţuirii” de către agenţie a lui Musk şi va permite instanţei, nu agenţiei, să monitorizeze respectarea acestuia.

“Dar SEC şi-a încălcat promisiunile”, a notat avocatul, care a mai precizat că SEC “a folosit decretul de consimţământ pentru a încerca să-i hărţuiască pe domnul Musk şi Tesla”.

Mai mult, Comisia pentru bursă şi valori mobiliare nu a distribuit încă acţionarilor amenda de 40 de milioane de dolari plătită de Musk şi companie ca parte a acordului din 2018, conform documentului, care solicită o audiere în această privinţă.

Avocatul Alex Spiro doreşte închiderea cazului intentat de SEC în 2018.

“SEC pare să-i vizeze pe domnul Musk şi Tesla pentru investigaţii necruţătoare, în mare parte pentru că domnul Musk rămâne un critic deschis al guvernului. (…)

Eforturile uriaşe ale SEC par calculate pentru a-i reduce exercitarea drepturilor Primului Amendament, mai degrabă decât pentru a pune în aplicare legile aplicabile în general în mod echitabil”, a mai precizat acesta.

Întreg scandalul a pornit în septembrie 2018

Autoritatea de reglementare financiară încearcă să stabilească dacă Musk şi Tesla s-au conformat unui acord de reglementare revizuit pe care SEC l-a încheiat cu ei în 2019.

În septembrie 2018, SEC l-a acuzat pe Elon Musk că a făcut declaraţii ”false şi înşelătoare” către investitori, când a anunţat în luna august, pe Twitter, că a asigurat suficientă finanţare pentru transformarea Tesla în companie privată, la un preţ de 420 de dolari pe acţiune. Acţiunile au flictuat toată luna, iar afacerea nu s-a materializat.

În urma acestui incident, Elon Musk şi Tesla au plătit fiecare amenzi de 20 de milioane de dolari, iar Musk a fost forţat să demisioneze din funcţia de preşedinte pentru cel puţin trei ani, ca parte a acordului.

De asemenea, Tesla a trebuit să pună în aplicare un sistem de monitorizare a declaraţiilor lui Musk către public despre companie, pe Twitter, postări pe blog sau orice alt mediu. Compania a trebuit să plătească o amendă separată de 20 de milioane de dolari şi să numească doi directori independenţi în consiliul de administraţie. Unul dintre aceştia poate fi preşedintele în locul lui Musk, cu condiţia ca acea persoană să provină din afara Tesla şi afiliatelor sale.