Vicepremierul Kelemen Hunor susține că Guvernul ia în calcul sprijinirea familiilor cu unul sau mai mulţi copii în ceea ce priveşte construcţia de locuinţe, prin credite nerambursabile sau parţial rambursabile.

Această măsură vine în contextul în care, potrivit vicepremierului, natalitatea este în scădere accentuată, după ce în anul 1990 numărul copiilor născuţi era de peste 300.000, iar în 2020 de doar 178.000.

În același timp, Kelemen Hunor, a mai subliniat faptul că părinţii trebuie încurajaţi să aibă mai mulţi copii nu doar prin mărirea alocaţiilor, ci şi prin alte măsuri.

„Vrem să sprijinim familiile în construcţia de locuinţe şi asta vom propune. Toate aceste măsuri vor fi detaliate în proiecte de legi, până la sfârşitul anului. (…) Noi am spus că în acele familii în care este un copil, merge cu credit fără dobândă, unde sunt doi copii mai dai ceva din credit şi doar o parte trebuie rambursată – noi am spus să mergem până la 70% în prima parte, în cazul familiilor cu trei sau mai mulţi copii valoarea creditului trebuie rambursată în proporţie de 65%, 60% şi 55%, în funcţie de posibilităţile bugetare”, a spus Kelemen Hunor.

Noi facilități pentru familiile care au copii

În ceea ce privește creditele menționate anterior, acestea ar urma să poată fi solicitate în perioada 2022-2029 și vor fi rabursate într-o proporție de 65%-55%, în funcție de posibilitățile bugetare de la acel moment.

Vicepremierul a mai adăugat că este nevoie de o perioadă mai lungă pentru ca această măsură să își poată simți efectele în societate.

”Perioada propusă de către noi va fi de solicitare a creditului între 2022 şi 2028-2029. Trebuie să mergi pe o perioadă mai lungă, ca să aibă această măsură şi efecte în societate”, a detaliat Kelemen Hunor.

Vicepremierul a mai menţionat că alte măsuri avute în vedere sunt construcţia de creşe, program deja demarat, dar şi acordarea indemnizaţiei de îngrijire a copiilor şi pentru bunici sau reducerea impozitului pe venitul global în funcţie de numărul de copii.