Nicolae Ciucă, despre realizările liberalilor

Vineri, Nicolae Ciucă a fost prezent la Vila Florica de la Ștefănești, fosta reședință a familiei Brătianu.

„Istoria modernă a României nu ar fi fost posibilă fără contribuţia esenţială a familiei Brătianu şi a Partidului Naţional Liberal. De aceea venim în fiecare an aici, la Florica, să onorăm cel mai longeviv partid din Uniunea Europeană şi să ne preţuim nu doar rădăcinile, ci şi viitorul. Astăzi, tinerii noştri liberali se pot uita cu mândrie la ceea ce PNL a realizat pentru ţară şi pot găsi inspiraţia şi determinarea pentru a continua transformarea României în mai bine”, a declarat liderul liberal în discursul său.

Acesta a mai spus că PNL „a fost forţa politică din spatele celor mai importante momente ale istoriei recente”, începând cu obţinerea independenţei şi Marea Unire.

Nicolae Ciucă a enumerat, de asemenea, valorile de dreapta care ghidează activitatea liberalilor.

„Pentru noi, a fi de dreapta înseamnă să încurajăm creativitatea, iniţiativa privată şi inovaţia, pentru un viitor modern şi prosper al românilor, înseamnă grija pentru familie şi comunităţi, înseamnă democraţie, ordine, respect pentru legi şi reguli, dezvoltare, siguranţă şi respect pentru proprietate. PNL este un partid al faptelor serioase şi rezultatelor concrete. Eu cred că faptele liberalilor vorbesc de la sine şi am încredere că cetăţenii României văd acest lucru. Dreapta nu este o etichetă, un slogan sau un nume pe care ţi-l pui pe o siglă. Dreapta este un fel de a fi pe care nu ţi-l dă şi nu ţi-l ia nimeni”, a spus el.

Președintele PNL a menționat și provocările pe care liberalii le vor întâmpina în acest an electoral.

„Ne aşteaptă provocări mari, dar tocmai provocările mari sunt cele capabile să mobilizeze energii naţionale şi să inspire o societate. Trebuie să redescoperim adevăratul patriotism şi încrederea în forţele proprii”, a afirmat acesta.

Liberalii celebrează vineri 149 de ani de la fondarea PNL, organizând o serie de manifestări la Muzeul Naţional Brătianu (Vila Florica) din oraşul Ştefăneşti, judeţul Argeş.

PNL sărbătorește 149 de ani de activitate

În aproape un veac și jumătate, PNL a jucat un rol activ în toate evenimentele semnificative care au contribuit la construirea României de astăzi. Nicolae Ciucă a subliniat că liberalii au fost motorul politic care a inițiat sau a deblocat momente cruciale din istoria națională, inclusiv obținerea independenței, Marea Unire și diversele reforme agricole, economice și educaționale.

Istoria României din ultimii 149 de ani s-a scris în paralel cu cea a Partidului Național Liberal. Chiar din perioada cluburilor politice care au precedat fondarea PNL, de fiecare dată când țara a avut un premier liberal, au avut loc evoluții economice și reforme structurale. În perioada ilegalității impuse de regimul comunist, liderii liberali au suferit și au murit alături de românii închiși. Renașterea țării după Revoluția din decembrie 1989 a coincis cu revenirea PNL în viața politică.

„Partidul Național Liberal împlinește astăzi 149 de ani. (…) Suntem și astăzi la fel de aproape de români și la fel de fermi în a apăra interesele României. La mulți ani, liberali! La mulți ani, PNL!”, a scris, vineri, el pe Facebook.

Partidul Național Liberal a fost oficial înființat pe 24 mai 1875, când un grup de liberali remarcabili, printre care Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu și Tache Anastasiu, au pus bazele formațiunii politice care avea să influențeze semnificativ cursul istoriei României moderne. Mai multe despre istoricul PNL puteți citi aici.