Nicolae Ciucă se declară încrezător în campania de vaccinare anti-covid din România.

“Am convingerea şi siguranţa că vom putea duce la bun sfârşit întreaga campanie de vaccinare”, a declarat joi, la Antena 3 ministrul apărării, Nicolae Ciucă.

Totodată, acesta a tras atenția asupra faptului că ritmul în scădere al vaccinării în România este în mod direct legat de diminuarea dozelor livrate de producătorul Pfizer – BioNTech.

“Aceste cifre au fost date de numărul de doze primite. Din discuţiile avute şi informaţiile primite de la producătorii de vaccinuri, va urma o suplimentare a numărului de doze livrate de la jumătatea lunii februarie şi din acel moment procesul va avea o altă dinamică”, a mai adăugat acesta.

Nicolae Ciucă, despre următoarele doze de vaccin

Întrebat despre câteva vaccinuri ar urma să primească România începând cu data de 15 februarie, ministrul a. precizat că este vorba de aproape 200.000 de doze.

“Vă pot spune că în 15 februarie vom primi de la Pfizer 193.000 de doze. Până la finele săptămânii, Moderna va asigura încă 25.000 de doze, deci vom avea 35.000 de vaccinuri Moderna. Până pe 8 februarie aşteptăm încă 53.000 de vaccinuri Moderna. Reducerea livrărilor Pfizer a dus la reprogramare. Cei reprogramaţi vor fi anunţaţi pe telefon şi e-mail”, a adăugat ministrul.

Totodată, el a mai adăugat că speră ca vaccinuriel AstraZeneca să ajungă și ele în țară pentru ca procesul de vaccinare să fie realizat la timp.

”Sperăm să putem primi vaccinurile AstraZeneca, ceea ce ne îndreptăţeşte să sperăm că va fi nevoie de un efort mult mai mare din partea celor implicaţi în acest proces. Tot ce s-a întâmplat în centrele de vaccinare trebuie recunoscut ca atare iar ce am desfăşurat până acum reprezintă o perioadă în care am putut să identificăm şi problemele şi în care să putem îmbunătăţi tot ce ţine de procesul de vaccinare

Din cauza reducerilor livrărilor Pfizer a fost nevoie de această reprogramare. S-a discutat cu cei care gestionează platforma de programare. Ne-au asigurat că fiecare cetăţean va primi pe telefon şi pe e-mail ziua în care va fi reprogramat. Celelalte elemente, de timp şi locaţie, nu se schimbă”, a mai spus el.

Inquam Photos / Sabin Cristoveanu