Premierul desemnat să formeze noul Guvern, Nicolae Ciucă, a fost vizibil emoționat când a prezentat programul de guvernare sâmbătă în Parlament. Acesta s-a bâlbâit și a avut multe pauze de vorbire.

„Programul de guvernare este centralizat pe ceea ce înseamnă măsurile de primă urgență. Este centrat (n. r.: se bâlbâie)… îmi cer scuze. O altă prioritate e legată de cea de creșterea prețului la alimente. A treia este foarte bine articulată la PNRR, care a fost aprobat de curând. Structura programului de guvernare e centrată pe acest aspect. Sunt încrezător că putem continua ce a fost realizat. Programul de guvernare nu e unul nou. Am asigurat partea asta de continuitate”, a spus Nicolae Ciucă.

Negocierile pentru votul din Parlament nu se vor încheia la DNA

Mai mult, Nicolae Ciucă a dat asigurări că negocierile pentru învestirea guvernului Ciucă nu se vor încheia cu anchete DNA.

„Nu putem să fim nerealiști și să nu luăm în seamă calculul matematic, dar vreau să subliniez că deși nu s-a ajuns la o decizie în ceea ce privește calculelel politice, prin votarea acestui guvern trebuie să se găsească o soluție și că se găsească o linie de comunalitate în ceea ce înseamnă acordul politic. Eu fac apel la responsabilitate pentru ieșire din criză. Nu vreau să dramatizez, dar vreau să spun că putem să ne uităm la TV să vedem ce înseamnă situație de urgență.

Am discutat în timpul negocierilor să găsim linii comune pe ceea ce înseamnă votarea unui proiect care să rezolve problemele cu care se confruntă cetățenii.  Au existat negocieri om cu om și sunt convins că vor mai exista. Acum avem și instrumentul necesar pentru a prezenta măsurile de guvernare”, a mai transmis Ciucă.

Întrebat dacă va oferi funcții în schimbul voturilor, Ciucă a spus că „Nu cred că trebuie să se apeleze la astfel de mijloace și nu m-am gândit la astfel de soluții”.

LISTA GUVERNULUI

Premier: Nicolae Ciucă

Vicepremier: Kelemen Hunor

Ministerul de Externe: Bogdan Aurescu

Ministerul Energiei: Virgil Popescu

Ministerul Economiei: Florin Roman

Ministerul Sănătăţii: Nelu Tătaru

Ministerul Justiţiei: Alina Gorghiu

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării: Robert Sighiartău

Ministerul Apărării Naţionale: Cătălin Predoiu

Ministerul Muncii: Raluca Turcan

Ministerul Educaţiei: Sorin Cîmpeanu

Ministerul de Interne: Lucian Bode

Ministerul de Finanţe: Dan Vîlceanu

Ministerul Culturii: Bogdan Gheorghiu

Ministerul Agriculturii: Mircea Fechet

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: Hegedüs Csilla

Ministerul Transporturilor: Marcel Boloş

Ministerul Dezvoltări: Cseke Attila

Ministerul Mediului: Tanczos Barna

Ministerul Tineretului si Sportului: Eduard Novak.

Cîțu anunță că nu negociază cu AUR

De asemenea, președintele PNL, Florin Cîțu, a anunțat tranșant că nu va purta negocieri cu AUR pentru ca Guvernul Ciucă să fie susținut.

„Ei pot să voteze. Am vorbit despre un spital. Dacă vor să voteze, să voteze. Nu am avut discuții cu ei” , a declarat Florin Cîțu.