România se va afla într-o „furtună perfectă”. Adrian Câciu: Vom avea probleme la jumătatea anului

România va trece printr-o perioadă dificilă din punct de vedere financiar, la jumătatea anului 2022, în cazul în care nu se intervine din timp, susține ministrul Finanțelor.

„Încasările suplimentare se datorează taxelor amânate în 2020, care au fost eșalonate și au venit la bugetul pe 2021 și vor veni în continuare și în 2022. Inflația creează un volum mai mare de venituri dar niciun finanțist cu adevărat profesionist nu ar trebui să se bucure. Așa cum îți influențează veniturile, îți influențează și cheltuielile”, a declarat Adrian Câciu.

Inflația din România are două componente

De asemenea, acesta a subliniat că inflația din România are două componente iar una dintre ele are legătură explozia prețurilor la energie, în timp a doua este cauzată de importurile masive.

„Inflația cu care ne confruntăm are două componente care se resimt și una care va veni. Cele care se resimt, le știm cu toții. În primul rând este inflația, datorată prețurilor la energie care are componentă internă și componentă externă. Noi avem o explozie a prețurilor la energie. Este o parte a inflației. O altă plată a inflației se datorează importurilor. Suntem o țară care depindem de importuri, mai ales pe investiții, unde nu avem producție internă. Aceasta este ceea ce resimțim astăzi”, a completat Câciu.

„Explozia de capital care a avut loc în SUA și în Europa” va afecta România

Conform celor spuse de ministrul Finanțelor, România se va confrunta cu un nou val de inflație, declanșat de „explozia de capital care a avut loc în SUA și în Europa”.

„Va mai veni un val de inflație peste noi care se numește, în termeni profesionali, inflația monetaristă, cea care este declanșată de explozia de capital care a avut loc în SUA și în Europa. S-au tipărit bani. Prin ridicarea dobânzilor de către băncile centrale, vom avea o inflație generată de dobânzi sau inflația monetaristă. Toate aceste trei tipuri de inflație se suprapun, iar grosul inflației în România se va afla la jumătatea anului 2022, dacă nu se intervine”, a conchis ministrul.