Specialiștii trag un semnal de alarmă! Valul cinci al pandemiei va fi cel mai agresiv de până acum

România a trecut de valul patru al pandemiei și pare că lucrurile sunt cât de cât stabile. Cu toate acestea. specialiștii vin cu un avertisment teribil, precizând că cel de-al cincilea val al pandemiei va fi cel mai agresiv de până acum, asta în contextul în care sistemele de sănătate din lume deja se confruntă cu acesta.

În ceea ce privește țara noastră, pregătirile pentru valul cinci al pandemiei întârzie, în timp ce din ce în ce mai puțini aleg să se vaccineze. Dacă la început era coadă la centrele de vaccinare, acum cei care merg pentru cea de-a doua sau a treia doză au rămas surprinși să vadă că nu mai trebuie să aștepte – înainte, la Palatul Copiilor din București se vaccinau 800-900 de persoane pe zi, însă recent numărul lor a scăzut la aproximativ 500.

Pentru a prevenit efectele negative ale valului cinci este nevoie ca Guvernul să ia anumite măsuri, însă acest lucru întârzie să apară. Amintim că Executivul încă nu a ajuns la o formă finală în ceea ce privește introducerea certificatului verde la locul de muncă.

Sorin Paveliu, expert în sănătate publică, a declarat pentru Antena 3 că este probabil ca acest certificat să intre în vigoare peste 3-4 luni.

„Probabil că vom mai avea nevoie de vreo 3-4 luni de zile până va intra în vigoare. Vine vacanţa parlamentară, durează cel puţin o lună aprobarea. Un eventual val cinci va fi trecut deja până când intră în funcţiune”, a spus acesta.

De cealaltă parte, medicii fac un apel la populație și îi sfătuiesc pe români să respecte regulile sanitare de până acum.

„Având în vedere că acestă variantă Omicron se transmite şi la pacienţii vaccinaţi chiar dacă au forme uşoare sfătuiesc pe toată lumea să poarte mască să facă igiena mâinilor”, recomandă medicii.

Raed Arafat: Problema acestei variante este răspândirea ei foarte rapidă

Raed Arafat vine cu un scenariu sumbru pentru România. Șeful DSU anunță că valul cinci va lovi în curând, iar numărul infectărilor va crește semnificativ. Totodată, el s-a arătat îngrijorat și de evoluția variantei Omicron, care a fost deja raportată în România.

Semnal de alarmă de la Raed Arafat. Șeful DSU este extrem de îngrijorat de contagiozitate tulpinii Omicron. El susține că un exemplu este situația din Marea Britanie, unde se înregistrează recorduri de infectări de la o zi la alta.

Acesta a menționat că în timp ce la varianta Delta, două persoane infectau trei, la varianta Omicron, o singură persoană poate infecta trei persoane.

„Dacă la varianta Delta un om infecta un om jumate, doi oameni infectau trei, acum, cu varianta Omicron, unu poate infecta și trei. Deci 3 infectează după asta fiecare trei, deci trei infectează 9, și așa mai departe. Deci problema acestei variante este răspândirea ei foarte rapidă. Asta este vizibil deja în Marea Britanie, unde au avut recorduri peste recorduri în ultimele zile”, a spus Arafat, la TVR.

Totodată, șeful DSU anunță că în anul ce urmează situația va fi diferită, iar valul 5 ar putea avea mai multe infectări, dar care să nu fie la fel de critice. Pe de altă parte, Arafat nu exclude posibilitatea ca unitățile sanitare să ajungă din nou în pragul colapsului.

„Valul Omicron poate să fie diferit față de valurile trecute. Luăm în calcul posibilitatea să apară mai multe cazuri care nu sunt neapărat critice, dar să fie numărul lor mare și să necesite inclusiv tratamente și abordări, nu numai la medicii de familie, inclusiv la Primiri Urgențe.