Nenorocirea care ne va lovi în acest an! Nouriel Roubini, celebrul economist care a prezis că Donald Trump va pierde alegerile prezidențiale din 2020 , este de părere că primul mandat al președintelui ales Joe Biden va fi plin de tulburări civice pe plan intern.

Mai mult decât atât, tulburărilor li se vor alătura și atacuri cibernetice din exterior.

Nenorocirea care ne va lovi în acest an!

Celebrul economist a declarat, vara trecură, pentru publicația germană Der Spiegel, că Donald Trump va pierde alegerile prezidențiale și că simpatizanții săi vor fi chemați la arme.

Ambele preziceri ale sale s-au adeverit la începutul acestui an, atunci când mai mulți simpatizanți de-ai lui Trump au luat cu asalt Capitoliul.

Acum, Nouriel Roubini a declarat, pentru aceeași publicație germană, că în SUA vor exista și alte revolte armate. În plus, Rusia și China vor lansa atacuri cibernetice asupra SUA și va împrăștia informații false.

Aceste nenorociri vor avea loc pe parcusul celor patru ani de mandat al lui Joe Biden. Economistul a mai spus că președintele ales va încerca să-i atragă pe muncitorii albi, prin lansarea de mari programe de infrastructură, însă nu va fi de ajuns.

Nenorocirea care ne va lovi în acest an! Declarația integrală a lui Nouriel Roubini.

„Biden trebuie să încerce să-i recâştige pe muncitorii albi. El va face tot posibilul pentru a crea locuri de muncă: va lansa mari programe de infrastructură, va presa pentru înverzirea economiei.

Numai că eu mă tem că mulţi simpatizanţi ai lui Trump sunt atât de capsomani încât acestea nu vor ajuta prea mult. Fiindcă mişcarea de dreapta va deveni mai puternică. Republicanii, până şi moderaţii, îl vor ataca pe Biden oriunde pot.

Ceea ce va duce la şi mai multă violenţă, la şi mai multe tulburări sociale“, este de părere economistul.

Potrivit economistului, statul american va trebui să investească mai mult în 5G, în inteligența artificială, robotică și infrastructură.

„Obama, în mare parte, nu s-a implicat în politica economică, dar abordarea aceea nu mai funcţionează acum, mai cu seamă când China creşte atât de agresiv.

Trebuie să existe totuşi un consens social în această privinţă, iar acest lucru va fi enorm de dificil. Şi ca să vezi rezultate vor trebui să treacă ani. Simpla cheltuire a banilor nu e suficientă. Există suficient spaţiu de manevră între politica economică laissez-faire şi protecţionismul lui Trump.

Avem nevoie de o bază industrială mai puternică, în loc să continuăm să impunem taxe vamale importurilor.

Ele nu fac altceva decât să-i afecteze pe consumatori, mai cu seamă pe cei cu venituri mici şi medii. Importăm inflaţie. Pe termen scurt avem nevoie de politici monetare extrem de laxe şi de programe de stimulare a economiei.

Dar un lucru e clar: trebuie să ieşim din situaţia aceasta la un moment dat, altfel putem avea chiar şi stagflaţie, adică o creştere anemică plus inflaţie.

Banca centrală va trebui să mărească din nou dobânzile, Statul va trebui să-şi restructureze bugetul, de exemplu prin impozite mai mari pentru bogaţi, pentru companii şi pentru bănci. Dar acest lucru e ceva pentru 2023 sau 2024“, subliniază Roubini.

Rețelele sociale trebuie reglementate mai strict

Nouriel Roubini a mai spus că rețelele sociale ar trebui reglementate mai strict.

”Big Tech au devenit mult prea puternici, dar problema nu e chiar atât de uşor de abordat. Legile antitrust, spre exemplu, sunt concepute pentru un monopol clasic al furnizorilor, care dictează preţurile bazându-se pe puterea conferită de veniturile lor.

Pe baza lor erau scindate companiile petroliere sau de telecomunicaţii. Big Tech e altfel: serviciile lor nu costă nimic, dar ei exploatează datele utilizatorilor proprii.

În cazul lor e necesar un alt fel de reglementare, mai strictă, dar nu să fie scindate companiile. Şi din punct de vedere politic există multe argumente împotriva scindării lor.

China îşi foloseşte companiile digitale precum Alibaba sau Tencent pentru război cibernetic, astfel că SUA nu-şi pot divide forţa digitală. Big Tech ar trebui în schimb să devină parte a complexului industrie-securitate naţională [extindere a conceptului clasic de „complex militar-industrial” şi la aspectele non-militare ale securităţii naţionale)“, este de părere celebrul economist.

Sursă foto: Dreamstime