“S-a evaluat încă o dată capacitatea actuală a spitalelor pentru a primi cazuri confirmate dar şi pentru a vedea ce secţii suplimentare se pot deschide. Astăzi sunt 172 de cazuri în oraşul şi în judeţul Iaşi. Se operaţionalizează 65 de paturi la Spitalul Sf. Spiridon, pregătim şi şase paturi de terapie intensivă la spitalul CFR şi se face reevaluarea celorlalte paturi de terapie intensivă de la Spitalul de Neurochirurgie şi aparatura necesară, care pot fi mobilizate la un anumit moment”, a spus Nelu Tătaru.

Întrebat fiind când crede că spitalul mobil de la Leţcani va deveni funcţional, ministrul Sănătăţii a răspuns că îşi doreşte ca acesta să devină funcţional în scurt timp.

“Evaluarea se face în acest moment la Agenţia pentru Protecţia Mediului. În contextul în care vom avea reglementat faptul că acea clădire poate funcţiona ca o unitate sanitară atunci vom putea duce şi personal medical, dotare este şi o putem mobiliza. Eu sper cât mai curând”, a spus ministrul Sănătăţii.

Prezent la întâlnirea ministrului cu jurnaliştii, preşedintele ales al Consiliului Judeţean Iaşi, ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că solicitarea pentru obţinerea autorizaţiei de mediu a spitalului mobil de la Leţcani a fost depusă abia în cursul zilei de vineri de reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Intercomunitare Euronest, care a achiziţionat spitalul mobil.

“În şedinţa cu toţi managerii de spital, inclusiv cu directorul DSP, a fost prezentă şi directoarea Agenţiei de Dezvoltare Intercomunitară Euronest. Ea a recunoscut că documentaţia pentru avizul de la Apele Române şi de la Agenţia de Protecţia Mediului a fost depusă ieri după-amiază (vineri – n.r.), şi acum incompletă. Toată această sarabandă de declaraţii politice a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Maricel Popa, au fost doar declaraţii politice. Căutăm soluţii. I-am asigurat şi pe cei de la DSP şi pe managerii de spital că în calitatea mea preşedinte ales al CJ şi, evident, de ministru, voi face tot ce îmi stă în putinţă să punem în funcţiune acel spital pentru că orice viaţă salvată va fi un mare câştig”, a spus Costel Alexe.

Conform Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, în cursul zilei de sâmbătă în spitalele suport COVID-19 sunt 417 paturi ocupate, din care 27 sunt paturi ATI. Alte 1.013 persoane se află în izolare şi 1.272 sunt în carantină la domiciliu. Din acestea, pentru 198 de persoane, măsura carantinării a fost instituită de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.