Fostul președinte Traian Băsescu a tras joi un semnal cu privire la majorarea pensiilor cu 40%, care ar avea consecințe dezastruoase pentru economia românească.

Un asemenea scenariu ar distruge pur și simplu România, a avertizat Băsescu, el argumentându-și afirmațiile în termeni economici.

”Dacă raportăm asta la creşterea pensiilor cu 40%, înseamnă că vom avea un deficit de peste 6%. Sunt destule naţiuni care în iresponsabilitatea lor se autodistrug. Să nu vă mire ca într-un an ca acesta să dubleze alocaţiile, să mărească pensiile cu 40%.

Sunt reprezentanţii aleşi pe care i-a delegat să distrugă această ţară. Dacă vine vorba despre creşterile anunţate politic şi se află reflectate în legi, cu contribuţia largă a celor două partide mari, ne pregătim de autodistrugere”, a precizat fostul preşedinte, la România TV.

Deficit bugetar peste 3%

Traian Băsescu a explicat că România are toate estimările de creştere economică cu circa 4% în următorii 2-3 ani, iar ”acest lucru ajută la reglarea deficitului, fără să utilizezi reduceri de alocări pentru salarii, investiţii, pensii şi ajutoare sociale”.

”Noi discutăm acum despre o condiţie normală despre a reducerea a deficitului bugetar excesiv de la 4,6%. 1,6% să fie reduse în intr-un interval de trei ani. Ar însemna o reducere de 0,5%, în condiţiile în care va fi o creştere economică de 4%. Asta va însemna că se va resimţi creşterea economică în venituri, a explicat Băsescu.

Precizările fostului președinte vin în contextul în care Legea pensiilor în vigoare, adoptată de Parlament și promulgată de Președinte, prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie în luna septembrie a acestui an.

Estimările analiștilor financiari arată că această majorare ar conduce la un dezechilibru major al bugetului public, care ar înregistra un deficit cu mult peste pragul de 3% impus de normele europene.