În conferinţa de presă susţinută miercuri la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a oferit detalii şi despre o eventuală carantină la nivel naţional în România, după alegerile de pe 6 decembrie.

„Nu există nicio intenţie, eu nu intenţionez să promovez instituirea unei carantine la nivel naţional, un aşa numit lockdown, după alegerile parlamentare din 6 decembrie. Repet, nu există nicio intenţie de a intra în lockdown după alegeri. Repet aceste lucruri fiindcă sunt politicieni fără niciun fel de scrupule care încearcă să se promoveze cu ştiri de tip senzaţional şi vor să ne spună ce s-ar putea întâmpla. Lockdown-ul nu se întâmplă!”, a precizat ferm şeful statului.

El a arătat că vor fi luate măsuri de carantinare zonală sau regională, unde situaţia o va impune.

„Abordarea pe care am avut-o până acum s-a dovedit că dă rezultate şi o vom menţine în continuare. Vom continua să instituim măsuri zonale sau regionale, deci în localităţi, acolo unde situaţia o impune, unde avem o creştere prea mare a numărului de cazuri. Trebuie să facem eforturi susţinute pentru a obţine schimbări pozitive, dar şi la nivelul altor indicatori relevanţi, pentru că, din păcate, mortalitatea şi gradul de ocupare a secţiilor de Terapie Intensivă sunt încă mult prea ridicate.

Prea mulţi români pierd zilnic lupta cu acest virus teribil şi lasă în urmă familii îndurerate, prea multe persoane dezvoltă forme severe de boală, care necesită tratament de specialitate şi internare prelungită în spital. Medicii şi întregul personal de suport angrenaţi în această bătălie – este o adevărată bătălie – depun eforturi uriaşe, aproape supraomeneşti, pentru a salva vieţi”, a menţionat Iohannis, care a făcut un nou apel la respectarea regulilor de prevenţie.

Nici revenirea la starea de urgenţă nu este o măsură luată în calcul

Klaus Iohannis a mai spus că în acest moment nu există intenţia de a declara starea de urgenţă, menţionând că experţii pe care i-a consultat sunt de părere că în perioada următoare nu este nevoie de noi restricţii.

„În acest moment nu există intenţia de a declara starea de urgenţă şi nu există intenţia instituirii unei carantine generale, deci un lockdown. După cum vedem pe grafic, măsurile care sunt acum în vigoare au dus la o reducere a creşterii numărului de infecţii. Ba chiar se poate constata o uşoară descreştere. (…) În aceste condiţii, experţii pe care i-am consultat inclusiv astăzi sunt de părere că în perioada următoare nu este nevoie de noi restricţii.

Pe de altă parte, trebuie să fim foarte precauţi. Nici nu se vor lua înapoi restricţiile, fiindcă numărul de infectări este în continuare foarte mare, suntem în continuare în palierul de 8-9.000 de cazuri zilnice. ATI-urile sunt aproape toate pline, iar numărul de decese este în continuare foarte mare, deci nu putem să vorbim acum de o relaxare”, a explicat şeful statului, potrivit Agerpres.

Oamenii îşi doresc ridicarea restricţiilor de sărbători. Iohannis: Nu cred că este posibil

El a arătat că este puţin probabil ca până la mijlocul sau sfârşitul lunii decembrie numărul de infectări să scadă atât de mult, încât să se renunţe la restricţii.

„Ştiu că toată lumea îşi doreşte să se anuleze toate măsurile de restricţie şi să intrăm în sărbători ca de obicei. Acest lucru, din păcate, nu cred că este posibil. Este puţin probabil ca până la mijlocul lui decembrie sau până la sfârşitul lui decembrie numărul de infectări să scadă atât de mult încât să se renunţe la restricţii.

Însă trebuie să repet ce am mai spus: evoluţia se analizează de specialişti, în special de specialiştii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică zilnic şi cel puţin o dată pe săptămână se emit recomandări pentru a ţine cont de evoluţia concretă a pandemiei. Deci chiar dacă acum avem oarece motive de optimism moderat, că am reuşit să stopăm acea creştere vertiginoasă, nu este momentul să discutăm despre relaxări generalizate”, a mai spus Iohannis.