‘Reacţia pieţelor şi a unor acţionari importanţi a confirmat soliditatea şi logica ofertei noastre pentru o fuziune amiabilă cu Alpha Bank’, a declarat directorul general adjunct de la NBG, Anthimos Thomopoulos.

Declaraţiile sale vin după ce directorul operaţional de la Alpha Bank, Spyros Filateros, a declarat pentru Financial Times că Alpha Bank are de gând să rămână independentă şi nu va mai lua în considerare oferte de fuziune de la NBG.

‘În ceea ce ne priveşte, această afacere este moartă’, a declarat Spyros Filateros.

Potrivit acestuia, oferta venită de la NBG a fost de la început una ostilă, iar termenii de fuziune nu sunt credibili.

Separat, Alpha Bank a anunţat că banca americană de investiţii Morgan Stanley şi-a majorat participaţia pe care o deţine la Alpha Bank până la 5,1 procente de la 4,965 procente.

La data de 18 februarie, NBG (acţionarul majoritar de la Banca Românească) a oferit opt noi acţiuni proprii pentru 11 acţiuni Alpha Bank, prezentă şi ea pe piaţa din România, ceea ce reprezintă o primă de 20-25 de procente. Câteva ore mai târziu însă, boardul Alpha Bank a respins în unanimitate oferta amiabilă de preluare lansată de National Bank of Greece, considerând că termenii tranzacţiei nu sunt în avantajul acţionarilor Alpha Bank.

Statul grec se confruntă cu o criză fără precedent a datoriei publice şi a încurajat băncile locale să-şi combine resursele pentru a ajuta la scoaterea din recesiune a economiei.

‘Guvernul grec încurajează astfel de iniţiative, care vizează consolidarea sectorului bancar şi găsirea unei ieşiri mai rapide din criză’, a declarat ministrul grec de Finanţe, George Papaconstantinou.

Pe lângă NBG şi Alpha Bank, pe piaţa din România sunt prezente şi alte bănci din Grecia, precum EFG Eurobank (Bancpost), Piraeus Bank şi ATE Bank (Mindbank).
SURSA: Agerpres