National Bank of Greece (NBG), una dintre cele patru mari bănci din Grecia, a ajuns la un acord privind vânzarea unei participaţii majoritare în Ethniki, subsidiara sa de asigurări, către grupul de private equity CVC Capital, au declarat vineri pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

“Există un acord privind vânzarea unei participaţii de 90% în National Insurance către CVC Capital. Un anunţ oficial ar putea fi făcut până la finalul zilei”, a anunţat una dintre surse.

CVC Capital, cu active totale aflate în gestionare de 109 miliarde de dolari, a fost singurul licitator pentru Ethniki, şi a depus anul trecut o ofertă cu caracter obligatoriu.

Alte surse au declarat recent pentru publicaţia elenă Kathimerini că National Bank of Greece ar urma să obţină aproximativ 410 milioane de euro în urma vânzării participaţiei de 90% în Ethniki.

National Bank of Greece și-a vândut anul trecut subsidiara din România

Anul trecut, National Bank of Greece a finalizat vânzarea subsidiarei sale bancare din România către EximBank, valoarea tranzacţiei nefiind dată publicităţii.

Această decizie face parte din planul de restructurare aprobat de UE, pentru a elimina active non-core. Banca a vândut active în Balcani, inclusiv operațiuni în Bulgaria, Albania și România și Turcia, reducând dimensiunile pentru a se concentra pe activitatea sa bancară internă principală.

NBG, deținută în proporție de 40% de Fondul de Stabilitate Financiară Elenă (HFSF), fondul de salvare bancară al Greciei, urma să aibă o reuniune a consiliului de administrație vineri, înainte de anunțul programat privind veniturile pentru anul 2020.

HFSF a solicitat sfatul Morgan Stanley și Deloitte cu privire la această afacere și aceștia susțin vânzarea, mai spun sursele citate de Reuters.

HFSF nu a fost disponibilă pentru comentarii, iar National Bank of Greece a refuzat să comenteze, precizează sursa citată.

NBG a încercat fără succes să vândă divizia de asigurări în anii anteriori. În 2018 discuțiile au încetat cu grupul Gongbao din Shanghai privind cedarea unei participații majoritare.

Înainte de aceasta, o înțelegere pentru vânzarea a 75% din unitate către managerul de fonduri SUA Calamos Investments și EXIN Partners pentru 718 milioane de euro (871,72 milioane de dolari) nu s-a concretizat după ce au început neînțelegeri legale între cei doi cumpărători.