Moscova are motive să se mândrească: armata rusă a continuat să mențină tancurile mai vechi în funcțiune. Iar cu ultimele progrese, următoarea rundă de modernizări va transforma aceste tancuri într-o adevărată forță.

Primul lot de tancuri de luptă T-14 Aramata (MBT) urmează să intre în dotarea armatei ruse în acest an. Până atunci, vehiculele blindate mai vechi ale rușilor ar putea fi în curând desfășurate cu o putere de foc crescută, arată NationalInterest.

Comandantul șef al forțelor terestre rusești a declarat zilele trecute că tancurile vechi ar putea fi armate cu armament de calibru mult mai mare.

„Tancurile actuale – T-72B3, T-72B3M, T-80BVM și T90M sunt înarmate cu tunuri de 125 mm și pot fi utilizate pentru a trage diferite tipuri de muniție”, a declarat generalul Oleg Salyukov.

“În același timp, nu e exclus ca și calibrul tunurilor să fie mărit”, a adăugat oficialul rus.

Tancurile menționate de Salyukov sunt platforme mai vechi, dar încă temute în special de cele care au fost modernizate substanțial de-a lungul anilor. Versiunea T-72B3 a fost introdusă în 2010 și, deși face parte din familia MBT-urilor sovietice intrate prima dată în producție în 1971, a fost considerată a treia generație MBT.

Inițial, armata rusă plănuia să-și retragă tancurile din seria T-80 până în 2015. Dar a decis ca primul lot de 31 de tancuri să fie actualizat la standardul T-80BVM. Printre îmbunătățiri se numără protecția armurii reactive explozive Relikt.

T-72B3M actualizat, expus pentru prima dată la Campionatul Mondial de Biathlon Tank 2014, a oferit acestui model din epoca Războiului Rece performanțe din sec.21.

Aspectul rezervorului e aproape identic cu T-72 original, dar are un sistem avansat de control al focului. Mobilitatea și caracteristicile de luptă au fost îmbunătățite pentru a permite T-72B3M să concureze cu unele dintre cele mai avansate tancuri din lume astăzi.

De aceea, e puțin probabil ca T-80BVM să fie retras, deoarece designul din epoca Războiului Rece funcționează destul de bine în condiții de frig. De asemenea, se spune că T-80 este mai confortabil și mai călduros pentru echipaj la temperaturi cu multe grade sub zero, spre deosebire de alte tancuri.