Potrivit cotidianului, citat de RIA Novosti, două avioane – un Su-27 (un avion de vânătoare) şi un An-12 (aparat-cargo) – au decolat de la Vladivostok şi au violat spaţiul aerian al Japoniei în zona prefecturii Akita în data de 21 martie.
Cele două avioane au prelevat probe de aer, probabil pentru evaluarea conţinutului de substanţe radioactive emise în atmosferă, ca urmare a seriei de accidente survenite în urma cutremurului din 11 martie, urmat de tsunami, la centrala nucleară Fukushima -1 din nord-estul Japoniei.

În Japonia, acţiunile forţelor aeriene ruse au fost considerate drept un "act extrem de provocator", scrie Asahi Shimbun.

La solicitarea Interfax, Ministerul rus al Apărării a refuzat să comenteze aceste informaţii. Însă, după cum relatează agenţia de presă rusă PrimaMedia, responsabilul pentru relaţii cu presa al forţelor aeriene ruse din Extremul Orient, Serghei Roşci, a declarat că ‘un astfel de lucru este imposibil în principiu’.

"În primul rând, piloţii noştri nu au ieşit în misiune ieri şi azi", citează agenţia PrimaMedia, sesizând totuşi că responsabilul rus se referă la "ieri şi azi" şi nu la data de 21 martie, evocată de media nipone. Acesta a mai spus că Su-27 nu dispune de echipamentele raportate de către japonezi.
În genere, prelevarea de probe de aer se efectuează la o înălţime maximă de 3 km, în timp ce avioanele de vânătoare zboară la o altitudine mult mai mare, a mai spus militarul rus, indicând, în fine, că dacă ar fi fost interceptate la o altitudine mică, avioanele ruseşti ar fi fost cel mai probabil doborâte de antiaeriana japoneză.
SURSA: Agerpres