UPDATE: MAE a confirmat

Ministerul Afacerilor Externe anunță că, potrivit informațiilor preliminare obținute de reprezentanții Ambasadei României la Bruxelles, printre persoanele rănite au fost identificați și cinci cetățeni români. Răniții au fost transportați la unități medicale din zonă pentru a primi îngrijiri.

Potrivit MAE, românul decedat avea dublă cetăţenie. MAE mai menționează că, până la acest moment, la nivelul misiunii diplomatice nu au fost recepționate solicitări de asistență consulară în legătură cu acest incident. „Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Bruxelles, s-a autosesizat ca urmare a informațiilor apărute în presă locală, la data de 18 iunie 2021, referitoare la prăbușirea unui imobil aflat în construcție în orașul Antwerpen, incident soldat cu rănirea mai multor persoane, și a întreprins demersuri, în regim de urgență, pe lângă autoritățile belgiene pentru obținerea unor informații cu privire la cetățenia, identitatea și starea de sănătate a persoanelor implicate.

De asemenea, o echipă consulară din cadrul misiunii diplomatice s-a deplasat la fața locului pentru a obține informații suplimentare și a acorda asistență consulară”, se mai arată în răspunsul MAE pentru Libertatea. La acest moment există trei oameni decedaţi, toți angajați care lucrau pe şantier: un român, un portughez și o victimă încă identificată, care a fost scoasă sâmbătă dimineaţă de pompieri dintre dărâmături.

 

Update: Potrivit ultimelor informații, un român se numără printre muncitorii care și-au pierdut viața în această tragedie.

Tragedie în Belgia, în orașul Anvers, Belgia. O clădire aflată în construcție s-a prăbușit. O parte a imobilului s-a prăbușit și a doborât schelele pe care erau muncitori portughezi. 12 persoane au fost scoase de sub dărămături, iar 8 dintre ele au ajuns la spital, în stare gravă, iar un altul a murit. Alți 5 oameni sunt încă în ruine, iar pompierii au adus și câini să-i caute, anunță sudinfo.be.

O clădire nouă s-a prăbuşit parţial vineri în districtul Nieuw Zuid, la sud de Anvers. Potrivit Nieuwsblad, există cel puţin 20 de răniţi. O persoană a murit. Cinci persoane sunt încă dispărute, a spus poliţia, citată de notează sudinfo.be.

Un muncitor a povestit ce a văzut îngrozit la momentul incidentului. Schela s-a plăbuşit brusc în timp ce muncitorii erau ocupaţi să cureţe faţada. Asta în timp ce un alt grup de muncitori lucrau la demolarea unei podele, din care patru oameni au fost daţi dispăruţi.

Pompierii şi-au continuat căutările după-amiaza târziu. Au fost ajutaţi de echipe de câini de urmărire şi de o dronă de protecţie civilă, precum şi de un antreprenor, care a trimis echipamente speciale pentru a muta în siguranţă cele mai grele resturi.

Clădirea parţial prăbuşită este o clădire şcolară

Dintre cei salvaţi din dărâmături, nouă au fost răniţi. Patru dintre aceştia se află în stare „foarte gravă”, patru sunt în stare gravă şi unul este uşor rănit. Decedatul a fost găsit sub dărâmături. Gestionarea incidentului a creat o mulţime de blocaje în cartier.

Serviciile de urgenţă şi primarul din Anvers, Bart De Wever, au cerut să evite Nieuw Zuid şi să elibereze spaţiu cât mai mult posibil pentru a permite serviciilor de urgenţă să îşi facă treaba. Clădirea parţial prăbuşită este o clădire şcolară, o şcoală primară cu o sală de sport. Se spune că persoanele rănite şi dispărute sunt în principal lucrători.

„Gândurile mele sunt cu victimele şi cu cei dragi”, a comentat De Wever pe Twitter.

Sursa foto: Dreamstime