Când era mic, Mircea Tudor visa să devină un „mare geolog”.  Văzându-l pasionat de electronică, profesoara de geografie din scoala generală i-a prezis că o să ajungă un „mare inventator”. Prima invenţie „serioasă”, după cum se exprimă Tudor, a fost un căţel electronic. Avea 13 ani.
 
Primul loc de muncă, după terminarea Electronicii, a fost la Centrala de Construcţii Căi Ferate (CCCF), unde gestiona activitatea de service pentru echipamentele speciale de construcţii. Cum era o presiune continuă ca utilajele „să fie reparate peste noapte”, Tudor a înfiinţat acolo un departament de service, pe care l-a şi condus timp de 13 ani, până în 1991.

A intrat în afaceri în primii ani după Revolutie, initial infiintand doua ziare – unul de afaceri si altul de anunturi. Apoi, din 1994, a înfiintat MB Telecom, companie care a ajuns una dintre cele mai inovative firme din Romania, castigand in 2009 Marele Premiu al Salonului International de Inventica de la Geneva, cu Roboscan, un dispozitiv care permite verificarea rapida, cu raze gama,  a containerelor si a tirurile din vama. Inventia se adreseaza in special vamilor.
 
Cum a aparut ideea Roboscan?
 
 ”Angajaţii din vamă au refuzat să lucreze pe scanerele traditionale pe motiv că sunt supuşi unor radiaţii ionizante profesionale. Au făcut grevă şi au cerut salariu dublu şi doar patru ore de muncă”, povesteşte Tudor. Supusă la presiuni, conducerea vămii a cerut o soluţie de manevrare de la distanţă a scanerelor. “Aşa a apărut Roboscan (…) L-am făcut singuri, fără niciun ajutor. N-am reuşit să convingem pe nimeni că suntem suficient de serioşi şi că merităm să fim susţinuţi”, se confesează Tudor, cu un zâmbet ușor ironic. ”Am cerut constant sprijinul statului, am trimis zeci de scrisori. Paradoxal, nu ne puteam califica la nicio formă de finanţare”.
 
Dupa succesul international, succes si în România
 
MB Telecom a investit 6 milioane de euro în prima generaţie de Roboscan. Dupa castigarea premiului de la Geneva, au inceput sa vina si contractele. Acum, în ţară, funcţionează deja 12 Roboscan. Si in aeroportul Otopeni, controlul bagajelor se face cu echipamente furnizate de MB Telecom. “Avem dialog cu 50 de ţări, printre care Maroc, Arabia Saudită, Franţa”, completează Mircea Tudor.
 
Povestea MB Telecom nu se oprește aici: recent, compania a brevetat primul si singurul scanner de avioane din lume, pentru care, s-au investit 4 milioane de euro pana acum.
 
A primit review-uri favorabile şi, încet-încet, în jurul brandului românesc a început să se facă zgomot. La două zile după interviul cu Capital, Mircea Tudor a plecat în Israel. Scopul deplasării? “Unu: am fost solicitaţi să dăm o soluţie de securizare pentru scanarea containerelor în portul Haifa. Şi doi: cu un alt partener israelian discut un proiect pentru guvernul Argentinei, care e interesat de scanerul pentru avioane”, răspunde inventatorul pe un ton optimist. Un potenţial client ar putea fi şi administraţia portului Le Havre, care s-a arătat interesată de Roboscan. Avantajul echipamentelor românești: “Scanerele noastre pot scana 200 de containere pe oră, pe când cel mai apropiat concurent ajunge undeva la 85“.