Mircea Geoană, mesaj de Ziua Națională 2023

Cu ocazia Zilei Naționale a României, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a transmis un mesaj în care a subliniat importanța unității și responsabilității naționale.

Mircea Geoană a evidențiat că după unirea Moldovei și Țării Românești, sentimentul unității a crescut, iar dorința de realizare a visului național a devenit tot mai palpabilă.

„Conștiința românilor de pretutindeni s-a încărcat cu realitatea acestui vis românesc total, iar ceea ce până atunci nu exista nici măcar ca posibilitate, a devenit o datorie a tuturor”, a afirmat oficialul NATO. A adăugat că Unirea de la 1918 a devenit un proiect politic clar, gândit și pregătit cu răbdare, așteptând momentul favorabil, care a venit la timp.

Mircea Geoană a făcut referire la diversele momente din istoria României, cum ar fi:

  • Revoluția de la 1848
  • Primul Război al Crimeii
  • Primul Război Mondial

El nu a uitat nici evenimentele majore precum:

  • căderea Zidului Berlinului
  • 11 septembrie 2001

Fiecare dintre aceste momente, conform lui Geoană, a oferit României oportunități pe care politicienii au știut să le exploateze în favoarea Proiectului Național.

Mircea Geoana
SURSA FOTO: Facebook

Importanța apartenenței României la structurile Occidentului

El a subliniat și importanța apartenenței României la structuri de integrare cu Occidentul, precum NATO și UE. Geoană a evidențiat faptul că, în prezent, România are o legătură mai intimă cu Occidentul decât oricând, fiind membru al acestor structuri.

„Puterea noastră interioară, a românilor din țară sau din diaspora, este dată de măsura în care vom avea capacitatea ca, după peste 30 de ani de când ne-am câștigat libertatea și la aproape 20 de ani de când am intrat în lumea euroatlantică, să reîmbrățișăm Ideea Națională și să vedem cu luciditate ce ne împiedică să ne atingem întreg potențialul”, a subliniat Geoană în încheierea mesajului său.

Mesajul transmis de secretarul general adjunct al NATO este un apel la unitate și responsabilitate, subliniind importanța conștientizării istoriei și a valorilor comune pentru construirea unui viitor prosper pentru România.

Maia Sandu mulțumește României

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj către România cu ocazia Zilei Naționale. Președintele moldovean și-a exprimat recunoștința și aprecierea față de sprijinul constant oferit de România.

Mesajul său subliniază legăturile profunde dintre cele două țări și apreciază contribuțiile României la dezvoltarea Republicii Moldova.

Maia Sandu evidențiază faptul că România este iubită în Republica Moldova pentru ajutorul constant oferit, dar mai ales pentru valorile comune care le unesc. Limba română, istoria și cultura sunt elemente esențiale care consolidează legăturile strânse dintre cele două națiuni.

Președintele Moldovei aduce în discuție diversele moduri în care România a sprijinit Republica Moldova:

  • de la asistență umanitară în timpul pandemiei
  • până la modernizarea localităților și salvarea de vieți prin intermediul serviciului medical de urgență SMURD