Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat joi că dintre cei peste 550 de pacienţi cu COVID-19 de la Terapie Intensivă, 176 sunt intubaţi şi necesită ventilaţie.

„Terapie Intensivă – avem peste 550 de cazuri, dar în acest moment avem doar 176 de pacienţi intubaţi, care necesită respiraţia invazivă ventilată.

”Nu este capacitate maximă în spitale”

Ceilalţi sunt în diverse grade de insuficienţă respiratorie, trecând oarecum pe o terapie intermediară, la fel, medicul curant decizând dacă el mai rămâne pe paturile care beneficiază de acel ventilator mecanic sau sunt trecuţi pe terapie intermediară cu o sursă suplimentară de oxigen”, a susţinut Tătaru la Digi 24.

El a spus că sunt paturi disponibile în spitalele din Bucureşti.

„Locuri în spitale sunt, nu este capacitate maximă. Vorbim de Bucureşti. În toate spitalele sunt locuri. După cum ştiţi, gestionarea numărului de locuri şi a pacienţilor revine medicului curant”, a spus Tătaru.

Prezenţa copiilor la şcoală şi ziua votului pentru alegerile locale au fost „cele mai reglementate şi respectate”.

„O parte dintre ele, fiindcă copiii, adolescenţii nu prezintă simptomatologie. Din evaluările noastre pe care le-am avut în ultima săptămână, avem în jur de 276 de copii care sunt între 0-1-9 ani şi 495 de copii care sunt între 10-19 ani.

Record de noi cazuri în ultimele zile

Trebuie să gândim că, atât procesul electoral, în sine ziua votului, precum şi ziua în care copilul este prezent la şcoală sunt cele mai reglementate în acest moment şi cele mai respectate”, a afirmat Nelu Tătaru.

În context, trebuie precizat că România a consemnat miercuri în premieră peste 2.000 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, evoluția pandemiei stârnind îngrijorări cu privire la faptul că sistemul sanitar ar putea fi sufocat de numărul mare de pacienți care au nevoie de îngrijire medicală de specialitate.

Joi, de asemenea, noile cazuri de persoane infectate au depășit numărul de 2.000, dar nu au mai trecut de 2.100, așa cum s-a întâmplat cu o zi înainte.

Foto: INQUAM / Octav Ganea