Ministrul Muncii aduce grave acuzații PSD. Raluca Turcan a reacționat virulent, prin intermediul unei postări pe Facebook, în fața acuzelor venite din tabăra social-democrată.

”Este o diferență de la cer la pământ între ce vrem să facem noi pentru salariații din domeniul public” și ce a făcut guvernarea PSD, arată Turcan.

Ministrul Muncii aduce grave acuzații PSD.

”Liderul PSD să se întâlnească cu brancardierii, infirmierii, personalul TESA din spitale să le explice de ce PSD și-a bătut joc de veniturile lor cu Legea salarizării neunitare.

Acuzația adusă Ministerului Muncii de către PSD, potrivit căreia bugetarilor li se vor ”tăia” din salarii, este o manipulare grosolană.

Să faci o analiză a sistemului de sporuri din România, să îl reașezi pe principii corecte și firești, să pregătești o nouă lege a salarizării în sistemul public prin care să faci dreptate oamenilor lăsați în urmă din punctul de vedere al veniturilor, din vina PSD, nu înseamnă să tai salarii.

Niciun pesedist, fie el președinte de partid, fost ministru sau alt ”fost” într-o funcție publică nu are dreptul moral să vorbească despre tăieri de salarii, atâta vreme cât PSD a făcut harcea-parcea legea salarizării unitare din România.

PSD, prin repetate excepții trecute prin Parlament, a făcut din Legea salarizării chipurile unitare o lege a salarizării neunitară, plină de inechități, pe care acum ne străduim să o corectăm.”, a scris Raluca Turcan miercuri pe Facebook.

”O diferență de la cer la pământ”

”Întrebați personalul TESA din sănătate și o să vedeți cine a tăiat salarii în România și când: a făcut-o PSD în 2017, când a eliminat această categorie din familia ocupațională în care activează, din punctul de vedere al salarizării, și a inclus-o în altă categorie.

Acest lucru înseamnă că li se aplică reguli diferite în ceea ce privește salarizarea – atât ca salariu de bază, cât și în privința sporurilor: 85% în familia ocupațională sănătate versus aproximativ 15% în cea de administrație, unde e inclus personalul TESA din sănătate acum.

Regândirea legii salarizării și a sistemului de sporuri, în lucru acum la Minister, urmărește să aducă echitate și performanță în sistem.

Obiectivele sunt:
– Eliminarea discrepanțelor salariale din sistemul bugetar;
– Restabilirea ierarhiilor funcțiilor în cadrul domeniilor de activitate și între domenii de activitate. Reașezarea coeficienților de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții bugetare va compensa eventuala eliminare a unor sporuri, așa încât în final angajatul să nu piardă și, în plus, să avem o lege corectă.
–  Instituirea unui sistem de stimulare a performanței.

Da, este o diferență de la cer la pământ între ce vrem să facem noi pentru salariații din domeniul public – să îi plătim corect și să le răsplătim munca și performanța și ceea ce a făcut PSD, care a reușit să arunce în derizoriu ideea de lucrător la stat în România prin toate aberațiile legislative pe care le-a promovat.”, arată ministrul Muncii.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin.