În urma unei întrevederi care a avut loc joi, 7 ianuarie, între reprezentanţii studenţilor şi ministrul Sorin Cîmpeanu, oficialul de la Educaţie a transmis că studenţilor îşi doresc dezvoltarea unei platforme unice la nivel întregii ţări pentru înscrierea şi admiterea la facultate.

„Există autonomie universitară, există universităţi în care deja există aceste platforme”

Ministrul Educaţiei spune că va aborda această problemă în consultările de vineri cu rectorii, având în vedere că există totuşi autonomie universitară în România: „Studenţii vor o platformă de admitere la facultate unică la nivel naţional. Este un lucru pe care o să îl dezvoltăm în consultările de mâine cu reprezentanţii rectorilor din România, pentru că, v-am spus, există autonomie universitară, există universităţi în care deja există aceste platforme, studenţii doresc o platformă unică.”

Registru unic naţional integrat al diplomelor şi actelor de studii

Sorin Cîmpeanu a precizat că reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Uniunii Naţionale a Studenţilor din România şi Uniunii Studenţilor din România şi-au exprimat susţinerea pentru realizarea unui registru unic naţional integrat al diplomelor şi actelor de studii.

„Spre bucuria mea, studenţii sunt cei care au adus în discuţie susţinerea pentru Registrul unic naţional integrat al diplomelor şi actelor de studii, conştientizând faptul că în acest registru vor fi cuprinse diplomele de bacalaureat, licenţă, master şi doctorat, dar va fi cuprins şi întreg conţinutul tezelor de doctorat şi, atenţie, au agreat să fie cuprins şi conţinutul tezelor de licenţă şi al lucrărilor de disertaţie”, a adăugat ministrul Educaţiei, potrivit Agerpres.

Studenţii mai doresc şi operaţionalizarea şi consolidarea accesului la asigurări de sănătate

În opinia sa, este un lucru „excepţional” faptul că studenţii sunt de acord ca tezele lor de licenţă din momentul operaţionalizării acestui sistem să fie cuprinse într-o bază de date în care să poată fi accesate, consultate şi verificate pentru eventuale similitudini.

Potrivit lui Cîmpeanu, reprezentanţii ANOSR, UNSR şi USR au solicitat, totodată, operaţionalizarea şi consolidarea accesului studenţilor la asigurări de sănătate.

Sursa foto: INQUAM Photos, Sabin Cirstoveanu