Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, anunţă că, la viitoarea reuniune a plenului CNR, va propune susţinerea înfiinţării unui Registru Unic Naţional Integrat al Diplomelor şi Actelor de Studii (RUNIDAS) eliberate de unităţile şi instituţiile româneşti de învăţământ, începând cu nivelul absolvirii studiilor preuniversitare şi obţinerea diplomei de bacalaureat.

„Gravitatea situaţiilor despre care am luat cunoştinţă în ultima perioadă, dezbătute pe larg şi în spaţiul public, reliefează grave deficienţe ale sistemului şi cadrului legal actual cu privire la eliberarea actelor de studii. Este mai mult decât evident că se impun măsuri imediate şi ferme. În calitate de preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor, la începutul unui mandat obţinut cu o majoritate covârşitoare, voi propune în cadrul primei reuniuni a plenului CNR susţinerea înfiinţării unui Registru Unic Naţional Integrat al Diplomelor şi Actelor de Studii (RUNIDAS) eliberate de unităţile şi instituţiile româneşti de învăţământ, începând cu nivelul absolvirii studiilor preuniversitare şi obţinerea diplomei de bacalaureat”, afirmă Sorin Cîmpeanu, într-un comunicat transmis marţi.

El spune că, în calitate de parlamentar, îşi va asuma şi iniţierea unui proiect de act normativ care să instituie înfiinţarea acestui Registru (RUNIDAS) şi care „să aducă prevederi suplimentare în legislaţia privind educaţia, astfel încât universităţile să dispună de cadrul legal necesar pentru a putea asigura, într-o manieră eficientă, prevenirea unor astfel de fapte, mai mult decât reprobabile, fapte ce afectează imaginea întregului sistem românesc de învăţământ”.

Scandal recent privind diplomele de Bacalaureat false

Şeful demisionar al Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor îşi va petrece următoarele 30 de zile în arest la domiciliu. Acuzat de înşelăciune, Laurenţiu Baranga ar fi recunoscut, în fața anchetatorilor, că întreaga lui carieră s-ar baza pe o diplomă de bacalaureat falsă. El a explicat că nu ar fi avut răgaz să termine liceul pentru că avea diverse afaceri.

Viaţa lui Laurenţiu Baranga s-a schimbat fundamental în doar 24 de ore. La capătul unor audieri maraton, fostul şef al unora dintre cele mai importante instituţii de ordine publică şi siguranţa naţională a ajuns să îşi petreacă o noapte după gratii. Pe numele lui a fost emisă o ordonanţă de reţinere, după scandalul diplomei de bacalaureat pe care ar fi cumpărat-o la 32 de ani, de la o reţea de falsificatori, fără ca el să fi terminat nici măcar liceul.

Laurenţiu Baranga are toate motivele să regrete că nu şi-a luat diploma de Bac în mod legal. Dacă iniţial el a negat orice implicare în această presupusă fraudă de proporţii, pus în fața dovezilor, de-acum fostul şef al Oficiului de Prevenire a Spălării Banilor a dat cărţile pe faţă: a recunoscut că a luat diploma falsă. Dar a justificat în fața anchetatorilor că în acea perioadă avea afaceri şi nu îşi permitea ca după doar 10 clase absolvite să mai facă doi ani de liceu.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au strâns deja dovezi cu care să convingă instanţele de judecată că modul în care Baranga şi-a construit cariera profesională, dar şi cea academică ar fi unul ilegal.