„Felicit întreaga echipă a filmului „colectiv”, regizat de Alexander Nanau, pentru nominalizarea la Premiile Oscar 2021, în cadrul a două categorii: „cel mai bun lungmetraj documentar” şi „cel mai bun lungmetraj internaţional””, a scris Gheorghiu pe pagina sa de Facebook.

O altă nominalizare, precizează ministrul Culturii, pentru „cel mai bun lungmetraj internaţional”, aparţine filmului „Quo Vadis, Aida”, producător Cristian Nicolescu – „o coproducţie internaţională, la care România a asigurat finanţare prin CNC”.

„Astfel, România are trei nominalizări pentru una din cele mai importante distincţii ale cinematografiei: Oscar! Succes!”, a mai scris Gheorghiu.

Primul film românesc nominalizat la Oscar

Lungmetrajul „Colectiv” a fost nominalizat, luni, la două categorii ale premiilor Oscar 2021: pentru „Cel mai bun film străin” și „Cel mai bun documentar”. Este primul film românesc nominalizat la premiile Oscar.

Documentarul „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a fost nominalizat la două categorii ale premiilor Oscar. El a intrat în categoria „Cel mai bun film străin” și „Cel mai bun documentar”. În 2020, filmul „Colectiv” a câştigat Premiul academiei Europene de film pentru cel mai bun documentar. Pelicula a mai luat premiul pentru cel mai bun lungmetraj străin de la Societatea Naţională a Criticilor de Film din Statele Unite.

„Colectiv”povestește tragedia din clubul cu acelaşi nume, în urma căreia au murit 64 de oameni.

Este pentru prima dată când un film românesc este nominalizat la Oscar.

Când se va decide câștigătorul

La categoria documentar, au mai fost nominalizate „Crip Camp”, „The Mole Agent”, „My Octopus Teacher” şi „Time”.

La categoria lungmetraj internaţional, „Colectiv” concurează cu „Another Round” (Danemarca), „Better Days” (Hong Kong), „The Man Who Sold His Skin” (Tunisia) şi „Quo Vadis, Aida?” (Bosnia şi Herţegovina, coproducţie cu participare românească).

Nominalizările pentru cea de-a 93-a ediţie a galei premiilor Oscar sunt anunţate luni, într-o prezentare online, de actriţa şi producătoarea Priyanka Chopra Jonas („The White Tiger”) şi de cântăreţul şi actorul Nick Jonas.

Premiile Oscar vor fi decernate anul acesta pe 25 aprilie.