Luni, 1 martie, au avut loc mai multe percheziţii la Opera Naţională din Iaşi, procurorii DIICOT vorbind despre fraude financiare şi un prejudiciu estimat la 5 milioane de lei. Oamenii legii au verificat subvențiile acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naționale Române și a Operei Naționale Române Iași.

Beatrice Rancea a plătit cu funcţia pentru scandalul de la Iaşi

Printre persoanele duse la audieri s-a numărat şi Beatrice Rancea, managerul Operei Naţionale Române din Iaşi. Între timp, potrivit unui anunţ făcut miercuri de către ministrul Culturii, Rancea a plătit cu funcţia. Bogdan Gheorghiu a precizat că a demis-o pe pe Beatrice Rancea din funcţia de manager al operei ieşene.

Beatrice Rancea este binecunoscută publicului din România şi după ce a făcut parte din juriul emisiunii “Dansez pentru tine” de la PRO TV.

Beatrice Rancea
Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin

Ministerul Culturii a solicitat DIICOT informaţii legate de situaţia managerului Operei Române din Iaşi, Beatrice Rancea, cu privire la măsurile dispuse asupra acesteia, cum ar fi instituirea controlului judiciar, precum şi dacă au fost stabilite obligaţii care împiedică exercitarea funcţiei de manager.

Opera Naţională din Iaşi se află în subordinea Ministerului Culturii şi există un contract de management încheiat cu Beatrice Rancea, relatează news.ro.

“Având în vedere răspunsul DIICOT primit astăzi, 03.03.2021, conform căruia au fost luate măsuri de control judiciar, inclusiv pentru doamna Beatrice Rancea, aceasta având şi obligaţia de a nu exercita profesia, obligaţie prevăzută de dispoziţiile art. 215  alin 2 lit. e din Codul de Procedură Penală, Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu a dispus suspendarea contractului de management încheiat cu doamna Beatrice Rancea pentru Opera Naţională Română din Iaşi”, transmite Ministerul Culturii.

Activitatea Operei din Iaşi nu va fi perturbată, spune ministrul Bogdan Gheorghiu

În conformitate cu art. 32, alin 4, OUG 189/2008, privind managementul instituţiilor publice de cultură, cu modificările şi completările ulterioare, legea specială în materie, coroborate cu cele ale contractului de management încheiat cu Beatrice Rancea, contractul se suspendă de drept în cazurile prevăzute de lege sau cu acordul părţilor, la cererea motivată a părţilor.

Astfel, contractul de management se suspendă la iniţiativa autorităţii ca urmare a faptului că faţă de manager s-a dispus măsura controlului judiciar ca urmare a faptelor penale anchetate, incompatibile cu exercitarea prezentului contract.

Ministrul Bogdan Gheorghiu a mai precizat: “Ministerul Culturii va respecta toate procedurile legale cât timp eu am în responsabilitate mandatul acestui minister. Asigur atât angajaţii Operei Naţionale Iaşi, cât şi publicul ieşean, că vom urma paşii necesari pentru ca activitatea instituţiei să nu fie perturbată de această anchetă şi de măsurile ce se impun.”