"Din păcate, realitatea României este că suferim la capitolul amenajării de spaţii de picnic şi a dotării acestora cu cele necesare (containere dedicate colectării selective a deşeurilor, amenajarea locurilor speciale pentru aprinderea focului, toalete ecologice şi altele). Autorităţile locale au de lucru în perioada următoare. Legea picnicului apărută în data de 27 martie reprezintă un criteriu de normalitate atât pentru comportamentul autorităţilor locale, cât şi al cetăţenilor. Dar cum ştim că de la promulgare până la implementare este cale lungă şi foarte multă acţiune, este şi motivul pentru care am cerut, prin Prefecturi, ca până pe 30 mai toate autorităţile locale să ne prezinte oficial dacă au definit spaţii pentru activitate de picnic şi dacă au definit care este termenul până la care primăriile se angajează să pună în practică infrastructura creată. Datele pe care le vom primi de la autorităţile locale din România vor fi folosite pentru inventarierea naţională a zonelor de picnic. Practic, în baza acestor informaţii, vom întocmi harta zonelor de picnic ce va fi pusă la dispoziţia populaţiei, la dispoziţia tuturor celor care doresc să folosească această infrastructură naţională, pentriu că va fi până la urmă o reţea", a precizat Korodi.

Potrivit ministrului Mediului, tot autorităţile locale trebuie să prezinte un plan de ecologizare a zonelor, iar primăriile sunt cele care trebuie să informeze cetăţenii asupra existenţei locaţiilor special amenajate pentru picnic.

"Pe de altă parte, avem nevoie din partea lor şi de un plan de acţiune cu privire la ecologizarea zonelor, care, după definirea spaţiilor de picnic, nu mai pot să fie frecventate de către cetăţeni pentru că deja intră în vigoare aplicarea la nivel local a Legii picnicului. Primăria are responsabilitate pentru a informa cetăţenii despre spaţiile amenajate pentru picnic. Legea picnicului pentru 1 mai, pentru noi, va fi important din punct de vedere al comportamentului celor care fac activitate de picnic", a subliniat şeful MMP.

Conform datelor oficiale, în perioada 28 aprilie – 1 mai 2012, sunt prevăzute controale la nivel naţional, la care vor participa peste 1.000 de angajaţi ai autorităţilor de mediu.

"(…) schema de control va arăta în felul următor: peste 460 de echipe ale Autorităţii de Mediu se vor regăsi zilnic în teren, 100 de echipe ale Gărzii Naţionale de Mediu, 318 echipe de control ale Romsilva şi 42 de echipe ale inspectoratelor teritoriale de regim silvic şi vânătoare. Asta înseamnă că vom implica în această acţiune peste 1.000 de angajaţi ai autorităţilor de mediu. Pe de altă parte, am solicitat Ministerului de Interne, pe baza protocolului de colaborare existent între Garda Naţională de Mediu şi Inspectoratul General de Poliţie şi Inspectoratul General de Jandarmerie să desfăşoare împreună activităţi de control’, a afirmat Attila Korodi.

Legea picnicului, intrată în vigoare începând cu data de 27 martie 2012, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, prevede că pot fi amenajate zone speciale pentru picnic pe domeniul public sau privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale, dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru această activitate şi în care aprinderea focului este permisă. Acestea se vor găsi în parcuri şi în zonele limitrofe ale pădurilor situate în intravilanul localităţilor.

Desfăşurarea activităţii de picnic în alte zone decât cele amenajate special va fi interzisă.

Persoanele care merg la picnic nu au voie să spele obiectele folosite în apele din vecinătatea zonei speciale amenajate, să hrănească animalele sălbatice, să distrugă plantele. Oamenii sunt obligaţi prin lege să arunce deşeurile doar în locurile special amenajate, să aprindă focul doar în locurile special amenajate şi să-l supravegheze permanent, să lase locul aşa cum l-au găsit, să nu arunce ţigări sau chibrituri aprinse în alte locuri decât cele special amenajate, să respecte bunele moravuri.

Nerespectarea prevederilor acestei legi se pedepseşte cu amenzi cuprinse între 100 şi 5.000 de lei.